Döntenek

2022.04.28. 07:00

Megemelhetik a cégvezetők bérét - Korábban visszakozott e kérdésben a városvezetés, most megoldható

Megemelik több intézményvezető és önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság ügyvezetőjének bérét, ha azt a közgyűlés a mai ülésén támogatja.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN/archív

Nagy port kavart tavaly novemberben, amikor a Savaria Városfejlesztési Nkft. felügyelőbizottsága dr. Kovácsné Takács Klaudia ügyvezető munkabérének 300 ezer forinttal való emelését javasolta. Akkor erről Lendvai Ferenc képviselő tartott sajtótájékoztatót, aki arra is kitért: ezzel 900 ezer forintra módosulna a cégvezető munkabére. Annak költségeit a Savaria jövőjéért című pályázatból kívánták finanszírozni. A városháza kommunikációs vezetője akkor úgy reagált: „A feb törvényesnek találta a javaslatot, de a város nehéz gazdasági helyzetére való tekintettel, mely a kormányzati elvonások miatt állt elő, dr. Nemény András, Szombathely polgármestere nem terjesztett és nem is terjeszt elő semmilyen ügyvezetői béremelésre vonatkozó javaslatot.” 

November közepe óta sok víz lefolyt a Perinten, így Nemény András a márciusi ülésre már azzal a javaslattal állt elő: 2022. március 1-jétől több önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságnál növelné az ügyvezetői munkabért. Az előterjesztés rámutat: A KSH 2021. decemberi keresetekről szóló gyors tájékoztatója szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál 504 700 forint. A kormányhivatali vezetők esetén a jogszabály havi bruttó 400 ezer és 1 millió 300 ezer forint közötti munkabér megállapítására ad lehetőséget, ennek középértéke 850 ezer forint. Több intézményvezető és gazdasági társaság vezetőjének munkabére 600 ezer forint, így azokat javasolja megemelni a polgármester.

Érdekesség, hogy míg a döntéssel sok esetben 250 ezer forinttal növekedhet a cégvezető díjazása (a táblázatban látható), addig a megyei könyvtárszervezet élén álló, valamint a 18 óvoda pénzügyi-gazdasági feladatait ellátó és további 40 iskola közétkeztetési feladataiért is felelős Szombathelyi Köznevelési Gamesz igazgatójának bruttó bére kevesebb mint 100 ezer forinttal emelkedne. A javaslatból látszik az is, hogy dr. Kovácsné Takács Klaudia ügyvezető új, 850 ezer forintos bérében 300 ezer forint erejéig a Savaria jövőjéért című pályázat nyújt fedezetet, a projekt lezártáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!