Évfordulót ünnepeltek

2022.04.25. 11:30

Mertek, s változtattak - A Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete 45 éves - fotók

Alapításának 45. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartott a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete szombaton a városházán.

Merklin Tímea

Fekete Árpádnak dr. Thiesz Aletta MEOSZ-elnökségi tag adta át az elismerést, mellette Biczó Jánosné vasi enökhelyettes

Forrás: Cseh Gábor

A rendezvényt dallal a Tom Kondor Band nyitotta meg – Kondor Tamás szintén az egyesület tagja –, és Nemény András, Szombathely polgármestere mondott köszöntőt. Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége főtitkára beszédében emlékeztetett: az országban a szombathelyi egyesület alakult meg elsőként 1977-ben. A szervezet folyamatosan törekszik az érdekérvényesítésre, javaslataik között van, hogy a mozgáskorlátozottak legalább annyi támogatást kapjanak, mint a nagycsaládosok.

Oláh Jánosné, a mozgássérültek egyesületének vasi elnöke felidézte, hogy sok társuk meghalt a Covid idején, emlékükre egyperces néma tiszteletet kért. Azt kívánta, hogy jókedvűen, egészségben, kitartással tudjanak együtt dolgozni a tagságért. Fekete Árpád alapító és elnökségi tag az elmúlt 45 évre tekintett vissza, kifejezve, hogy törekvésük mindig az volt, hogy úton legyenek a méltóságteljes élet felé, a sajnálattól az önrendelkező életig. Az alakuláskor Takács Miklós volt az elnök, Solymos Endre (Vasakarat SC vezetője) az elnökhelyettes, dr. Dalos János a titkár. 

A Vasakarat SC 1973-ban alakult, jövőre 50 éves lesz, az országban harmadikként jött létre a rokkanti sportegyesületek sorában, ezenkívül működött a Lendület Ifjúsági Klub. – Mozgalmunk életében ez volt a hőskor. A szombathelyi városháza az országban az első középületek egyike volt, amelyet akadálymentesítettek. Az intézményrendszer a szegregációra épült, a fogyatékosságot csupán orvosi kérdésnek tekintették. Ítélkező bíró nem lehetett olyan jogász, aki az ítéletet nem tudta állva kihirdetni, a tanári pálya nem volt ajánlott a súlyosan mozgáskorlátozott embernek – elevenítette fel Fekete Árpád.

 – Miután 1981-ben létrejött a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), ahol alapító tagok voltunk, és amelyben tisztséget is vállaltunk, egységesen tudtunk fellépni érdekeink védelmében. Megalakultak a helyi csoportjaink, amely közösségeknek kiemelkedő jelentőségük volt. A felsőfokú oktatásban szerepet kaptunk a fogyatékosságügyi ismeretek és a rehabilitáció oktatásának területén. Közgazdasági számításokkal bizonyítani tudtuk, hogy minden, a rehabilitációba befektetett pénz háromszorosan térül meg. Tudtuk formálni a velünk kapcsolatos szóhasználatot, például a csökkent munkaképesség helyett a megváltozott munkaképesség kifejezés lett használatos. 

A rendezvényen felidézték, hogy dr. Dalos János volt elnök 2021-ben Gadó Pál-díjat kapott, Holpert Jenőné elnökségi tag, csoporttitkár Ignácz Bea-díjat, Poór Aranka fbelnök elismerő oklevelet. Ezen a szombaton további négy társuk vett át elismerő oklevelet: Biczó Jánosné alelnök, Racker Mátyásné körmendi csoporttitkár, Szabó Margit és Fekete Árpád elnökségi tagok. A MEOSZ-elismeréseken túl a megyei szervezet tíz alapító tagja emléklapot kapott, valamint húsz tagtársuk oklevelet kiemelkedő társadalmi tevékenységéért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!