Választás 2022

2022.04.05. 14:00

Szlovének szószólója a parlamentben - Kissné Köles Erika újabb négy évre bizalmat kapott

A következő négy évben is Kissné Köles Erika képviseli szószólóként a szlovén nemzetiséget a magyar parlamentben.

Tóth Judit

Kissné Köles Erika nemzetiségi szószóló

Forrás: Szendi Péter

 – A törvények ma Magyarországon lehetővé teszik tizenhárom nemzetiségi közösség parlamenti képviseletét. Az országgyűlési választáson egy adott nemzetiség országos listájára szavazhat az a magyar állampolgár, aki annak névjegyzékén nemzetiségi választópolgárként szerepel, de nem voksolhat országos pártlistára – mondta elöljáróban Kissné Köles Erika, aki 2014 óta a szlovén nemzetiség szószólója az országgyűlésben. A választási névjegyzékbe az idén 280 szlovén nemzetiségű regisztrált, vasárnap 219- en szavaztak, ez 78,21 százalékos részvételi arány. A szlovén nemzetiségi listát Kissné Köles Erika vezette, aki ezúttal is négy évre kapott bizalmat. 

 

– Örülök, hogy folytathatom a szlovén közösség érdekeinek képviseletét. Célom változatlanul a magyarországi szlovén nyelv és kultúra megőrzésének segítése az elért eredmények fenntartásával, a köznevelési, kulturális intézményeink, szervezeteink anyagi és morális támogatásával. Magyarország új kormányára számíthatunk ezekben a törekvéseinkben. A fő feladat a szlovén Rába-vidék gazdaságának további fejlesztése munkahelyek teremtésével, jó életkörülményekkel, biztosítva ezzel a térség népességmegtartó erejét és közösségünk megmaradását.

 

 A 2022-es magyarországi népszámláláson el kell érnünk, hogy minden szlovén származású állampolgár vallja meg a szlovénséghez tartozását. A településeken, ahol legalább 25 szlovén él, további szlovén nemzetiségi önkormányzatokat szeretnénk létrehozni a következő időszakban, így Csörötneken, esetleg Rönökön is, távolabb pedig Győrben. A magyarországi szlovén Rába-vidék él és élni akar, én pedig mindent megteszek ezért a közösségért parlamenti szószólóként a továbbiakban is – összegzett a vasárnapi választás után Kissné Köles Erika. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!