Nemzetközi konferencia

2022.05.14. 11:30

Csakis a béke útján - Ferenc pápa üzenetéről és az ukrán háborúról is szóltak az előadások Szombathelyen

Pénteken este kezdődött az a háromnapos nemzetközi konferencia, amelynek mottója: „A béke az igazságosság gyümölcse”. Az ülés előadói mind a béke fontosságáról beszéltek a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Tóth Judit

Noel Treanor ír püspök szerint a béke fontosságát már-már elfelejtette az emberiség

Forrás: Szendi Péter

 A nemzetközi egyházi eseményen elsőként dr. Székely János megyés püspök köszöntötte a megjelenteket, kiemelve Szent Márton életútját, aki Magyarország legnagyobb szentje, Szombathely szülöttje volt, és az egyszerűség, jóság embere maradt haláláig. Noel Treanor ír püspök, a Justitia et Pax Europa Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy húsvét után, a feltámadás jegyében csakis a békéről kell és lehet beszélni, amelynek fontosságát már-már elfelejtette az emberiség. 

– Meg kell erősíteniük egymást Európa és a világ polgárainak abban, hogy a béke üzenetét továbbadják – mondta a püspök. A Vatikán képviseletében dr. Yuriy Tykhovlis, a pápai tanács menekültekkel és migránsokkal megbízott kelet- és közép-európai koordinátora a migránsokkal foglalkozó pasztorációs munkát ismertette részleteiben, kiemelve, hogy milyen fontos ezen a területen a lelkipásztori iránymutatás. – Ferenc pápa egyértelműen kiáll amellett, hogy mindannyian egy hajóban evezünk, és azon kell munkálkodnunk, hogy ne legyenek falak, amelyek elválasztanak bennünket. Nem az eldobás, hanem a gondoskodás kultúráját kell meghonosítani – tette hozzá a vatikáni megbízott. 

A szentatya Mindnyájan testvérek című új enciklikája is ezt az utat határozza meg, amely a testvériséget a társadalmi barátságot hirdeti és nemet mond a háborúra. Igazságosabb és testvéribb világot kell építeni a mindennapi kapcsolatainkban, a társadalmi és politikai életben egyaránt. Szocska Ábel bazilita szerzetes, kárpátaljai születésű nyíregyházi görög katolikus megyés püspök az ukrán– orosz háború történelmi gyökereiről beszélt. Kiemelte, hogy többször járt az ukrán– magyar határon, hogy kifejezze szolidaritását a háború okozta tragédiában, adományokat vigyen a rászorulóknak, és főképp azért, hogy együtt imádkozzon a Kárpátalján élőkkel a békéért.

 Az ülés záró részében Azbej Tristan örmény–francia származású magyar politikus, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar állam hogyan segíti iskolák és kórházak építésével a Közel-Keleten és Afrikában az üldözött és nehéz sorsú keresztény embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!