Sokáig kivártak a hallgatók

2022.05.12. 07:00

Idén nincs mentesség - Sok diplomázó döbbent rá Vas megyében is: már kell a nyelvvizsga

Sokan félreértelmezhettek egy törvénymódosítást, ami miatt idén is bíztak abban, hogy nyelvvizsga nélkül is megkaphatják a diplomájukat.

Polgár Patrícia

A nyelviskolákban úgy látják, a mai középiskolások tudatosak, egyetemi tanulmányaik előtt megszerzik a nyelvvizsgát

Forrás: Szendi Péter

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke, Budai Marcell korábban az eduline-nak nyilatkozott arról: a mentesség csak azokra vonatkozik, akik tavaly augusztus végéig záróvizsgáztak. Idén Vas megyében is sokan kapcsoltak az utolsó pillanatban, ám a hónap végéig még van idő a vizsgázásra. A szombathelyi végzősök ennél felkészültebbek, derül ki az ELTE Savaria Egyetemi Központjában kapott visszajelzésből. 

A campusra járó egyik hallgató, Vincze-Andor Eszter több diplomával rendelkezik, jelenleg pszichológia szakon végzi tanulmányait. Mint azt elmondta, minden korábbi diplomájához kötelező volt a nyelvvizsga. Eszter azt tanácsolja hallgatótársainak, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a bizonyítvány megszerzését, és ne is érezzék azt plusztehernek. Szerinte ugyanis az elhelyezkedéshez és sok esetben a mindennapi élethez is hasznos tudást szerezhetnek meg általa. 

Bár az ELTE szombathelyi egyetemi központjában mást tapasztaltunk, a Vas megyében nyelvvizsgáztatással foglalkozó intézményekben elmondták: sokan hagyták idén az utolsó pillanatra a nyelvvizsga megszerzését. A májusban vizsgázóknak azonban még van esélye arra, hogy a diplomaosztóig hozzájussanak a bizonyítványukhoz – amennyiben sikeres vizsgát tettek, legkésőbb egy hónap múlva kézhez kaphatják azt. 

Vincze-Andor Eszternek már van nyelvvizsgája. Hallgatótársait arra biztatja, ők se halogassák a bizonyítvány megszerzését
Forrás: Szendi Péter

Lóránth Krisztina, az egyik szombathelyi nyelviskola ügyvezetője úgy tapasztalja, hogy iskolája forgalma nem tért még vissza a pandémia előtti mértékhez. Ő is azt gondolja, hogy a hallgatók közül sokan reménykedtek a nyelvvizsga-kötelezettségi amnesztiában. Azonban ez nem így lett. Ennek következtében áprilisban és májusban számos egyetemista jelentkezett be hozzájuk vizsgázni – kérdés, hogy az ő vizsgájuk mennyire lesz sikeres. Az iskola vezetője szerint ugyanis minimum fél év kell ahhoz, hogy a tanulók alaposan felkészüljenek egy ilyen megmérettetésre. 

Hozzátette: a nyelviskolában a vizsgázók köre a pandémia idején kizárólag a középiskolásokra korlátozódott és még manapság is ez a korosztály tesz ott a legnagyobb számban nyelvvizsgát. – A következő szemeszterekben végzőkben az idei kapkodás hatására tudatosulhat, hogy jövőre már erre is oda kell figyelni. Azt tapasztalom, hogy a mostani középiskolások már annyival tudatosabbak, mint az őket megelőző korosztály, hogy számukra biztosan nem fog problémát okozni a nyelvvizsga hiánya, hiszen már középiskolában megszerzik azt – vélekedik Lóránth Krisztina. 

A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületnél (Vasi TIT) egyebek mellett nyelvvizsgáztatással is foglalkoznak. Az elmúlt időszakban náluk is hasonlóak voltak a tapasztalatok, mint a nyelviskolában. Kiss Adrienn egyesületi ügyintéző elmondta: a koronavírusjárvány alatt, amikor az aktuális rendelkezés úgy engedte, lehetőség volt az egyesületnél is a nyelvvizsgázásra. Ha máshogyan nem, online formában akkor is. Mint mondja, ebben az időszakban egyetemista hallgatók egyáltalán nem voltak a diákjaik között – ekkor 30- 40 százalékkal visszaesett náluk a vizsgázási arány. 

– Idén kivártak a hallgatók, azonban áprilisban és májusban már egyre többen jelentkeztek a vizsgaidőpontokra – tudtuk meg az ügyintézőtől, aki azt is hozzátette: azok, akik májusban tesznek sikeres vizsgát, a diplomaosztóig biztosan kézhez kapják a bizonyítványukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!