Rendezvények a megyéből

2022.05.20. 11:30

Kiállítás gyufacímkéből és gyufásdobozból, Orbán-nap főzéssel, Quadrille, Alkotmányjogi utazások Amerikában, Törőcsik Mari emlékezete Velemben

Mutatjuk, milyen izgalmas programok várnak ránk a hétvégén.

Merklin Tímea

Dr. Hollerné Mecséri Annamária a gyufásdobozokról, -címkékről mesél szombaton

Forrás: Szendi Péter

Sok gyufásdoboz a múzeumi raktárból 

Több mint ötszáz gyufacímkéből és gyufásdobozból rendeztek tárlatot a Smidt Múzeumban, amelynek anyagáról május 21-én, szombaton 14 órakor dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető tart előadást. A program ingyenes, szombaton a teljes nyitvatartási időben belépő nélkül látogatható a múzeum. 

Az előadáson hallhatunk a gyufa feltalálásának történetéről, a gyufagyártás magyarországi és szombathelyi vonatkozásairól, láthatunk érdekes hazai és külföldi gyufacímkéket. – 205 éve született Irinyi János, a robbanásmentes biztonsági gyújtó feltalálója. Ez adja az aktualitását a Smidt Múzeum legújabb időszaki kamarakiállításának, amely augusztus 31-éig tekinthető meg – tudtuk meg Mecséri Annamáriától, aki elmondta: a gyufagyűjtés világszerte nagy népszerűségnek örvendett, a gyufacímkék marketingcélokat is szolgáltak. A 20. század közepén gyárak, vállalatok rendeltek gyufacímkéket tízmilliós nagyságrendben termékeik népszerűsítésére. A Smidt Múzeum gazdag, 3–4 ezer darabos gyufacímkeés gyufásdoboz-gyűjtemén - nyel rendelkezik, amely hely hiányában eddig a múzeum raktárában pihent. A címkék tömör és frappáns üzeneteket hordoztak, tanácsokkal látták el használóikat: hogyan óvják meg környezetüket, egészségüket, hol vásároljanak és milyen rendezvényeken vegyenek részt. A külföldi gyufásdobozok pedig a világ számos tájára „elkalauzolják” az érdeklődőket. 

Orbán-nap főzéssel, garabonciásokkal

Vas megye több pontján rendeznek Orbán-napi ünnepséget a következő napokban, hol főzéssel, hol gyepűtiprással, programokkal. A Kápolnáért Egyesület Vásárosmiske május 21-én, szombaton 14 órától rendezi meg a 15. Orbán-napi ünnepséget a vásárosmiskei hegyi kápolnánál. 

Ökomenikus istentisztelet lesz, beszédet mond V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. 15 órától a Sárvári Mazsorett Együttes csoportjai tartanak bemutatót, 16 órától elfogyasztják a közösen főzött ételeket, 17 órától Laci Betyár ad műsort. Csepregen az Orbán-napi gyepűtiprást szintén május 21-én, szombaton 13.30-kor rendezik a hegy lábánál lévő Orbán-szobornál. Kihirdetik a borverseny eredményeit, átadják a Város bora díjat. A programban szerepel a férfi dalkör és az egyházi kórus, részt vesznek a borosgazdák és a borbarát hölgyek, Finta József plébános áldást mond. Oszkóban május 29-én, vasárnap lesz az Orbán-napi Hegyi Vigadalom és Pannon Helyi Termék Vásár a szőlőhegyen. A kápolnánál tábori misét celebrál 11 órakor Merkli Ferenc atya, a Nyitott Pajta programban 13.30-kor bemutatót tart a vasvári Sakura Dojo Önvédelmi Műhely, 14 órakor a Capito Gitárklub népszerű slágereket ad elő, 14.40- kor az oszkói nyugdíjasklub tréfás jelenetei következnek. 15 órakor Frédi bácsi bábszínháza lép színre, 16 órakor a Vasvári Ifjúsági Fúvószenekar játszik. 17 órakor a Langaléta Garabonciások lépnek fel, 18 órakor a Kákics zenekar ad koncertet.

Oszkó: Merkli Ferenc celebrál tábori misét 
 

Quadrille, Alkotmányjogi utazások Amerikában, Törőcsik Mari emlékezete Velemben

KONCERT SZOMBATHELY A Végállomás Klubban május 20-án, pénteken 19.30-kor a ZPZ mutatja be új, GRRRHHHOOO!!! című nagylemezét. Vendég az Unenslaved és a Hamuzákis. Május 21-én, szombaton 20 órakor a Phrenia, 21 órakor a Mudfield ad koncertet. 

SZÍNHÁZ

SZOMBATHELY A Mesebolt Bábszínház 125-ös termében május 22-én, vasárnap 10 órakor kezdődik a Papírvarázs című pöttömszínházi előadás, négyéves korig.

Papírvarázs a Meseboltban
Forrás: Mesebolt Bábszínház

RENDEZVÉNY 

SZOMBATHELY A Fő téren május 20-án, pénteken 12 órakor kezdődik a Quadrille – Európai táncfesztivál: polgármesteri sípszóra indul a napóleoni időben élt arisztokrácia divatos tánca, a francia négyes több száz diák részvételével. A produkció az érettségizőknek szól, iskolatársaik adják elő a közismert négytételes francia négyest. A Guinness-rekord nyilvántartásának alapján ez a rendezvény a legnagyobb egy időben előadott szinkrontánc. Az Agora – Művelődési és Sportházban május 20-án, pénteken 16 órakor Lorigo Gálát rendeznek. A Ferences kert – Történelmi Témaparkban május 21-én, szombaton 8-tól 16 óráig Ferences Garden – városszépítő virágvásár lesz. A Szombathelyi Szépítő Egyesület virágvásárában szombathelyi kertészetek kínálják növényeiket. Mellette szaktanácsadás, növénycserebere, gyerekfoglalkoztató, kvíz és koncertek várják az érdeklődőket. 14 órakor lesz a Capito Gitárklub koncertje. 15 órakor a Kellene Kis Kert Zenekar játszik. Az MCC Szombathelyi Képzési Központban (Petőfi S. u. 6. II. em.) május 24-én, kedden 17 órakor Alkotmányjogi utazások Amerikában címmel könyvbemutató lesz. A kötet szerzőjével, dr. Sándor Lénárddal, az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének kutatójával, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetőjével dr. Balázsy Péter megyei jegyző, az MCC alumnija beszélget. 

VELEM Törőcsik Marira emlékezünk címmel kezdődik program május 22-én, vasárnap 14.30-kor a Stirling-villában. Beszédet mond Fűzfa Balázs irodalomtörténész, bemutatják Szenkovits Péter A Jósisten tenyerén – Törőcsik Mari című kötetét a szerző és Benkő Sándor fotóriporter közreműködésével. Levetítik a Swing című filmet. Id. Kern István Törőcsik Marit idéző gyűjteményéből is láthat a közönség válogatást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!