Fókuszban az egészség

2022.05.06. 13:15

Lecsengőben a járvány, jöhetnek a szűrővizsgálatok - Vasi orvossal jártuk körbe a témát

Lecsengőben van a koronavírus-járvány ötödik hulláma, április 18-a óta a mentők már nem tesztelnek a fertőzésre, és az esetszámokat sem közli naponta a kormányzati portál. Dr. Fehér Adrienn kollegiális szakmai vezető háziorvos azt javasolja: a nyugalmasabb időszakot használjuk fel testünk-lelkünk feltöltésére, valamint a szűrővizsgálatok elvégzésére.

Vas Népe

Forrás: MW-archív

A légúti cseppfertőzéssel terjedő megbetegedések szezonalitása lassan lejár, a meleg, napsütéses időszak nem kedvez ezen betegségek tömeges kialakulásának, valamint az emberi szervezetre is jótékony hatást gyakorol a tavaszi és nyári időszak – mondta el dr. Fehér Adrienn, aki saját praxisában is úgy tapasztalja, hogy kevesebben fordulnak orvoshoz légúti megbetegedéssel, és a Covid-fertőzések száma is jelentős csökkenést mutat. Szólt a szakember arról is, hogy a koronavírus-fertőzés tesztelésének menete annyiban változott, hogy az Országos Mentőszolgálat már nem vesz részt a mintavételezésben. 

A légúti tüneteket mutató pácienseknél a diagnózis felállításában jelenleg is elérhetők az antigén gyorstesztek. Ha pedig további vizsgálat szükséges – például a vírus nukleinsav kimutatása –, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumba irányítják a beteget. Vas megyében ez a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban található. 

– Az elmúlt időszak a társadalmunkat működtető összes ágazatot megviselte. A lakosság nagyon kimerült lelkileg, pszichésen, sok volt a bizonytalanság, nem a megszokott rendszer szerint tudtuk élni a mindennapjainkat. Ebből a felforgatott, feje tetejére állt világból kell most mindannyiunknak közös erővel, türelemmel, kitartással visszatalálni a régi kerékvágásba úgy, hogy maga a Covid nem tűnt el. Továbbra is ébernek kell lennünk – fogalmazott a szakember. 

Kitért arra is: most, hogy a légúti fertőző betegségek esetszámai lecsökkennek, koncentrálni tudnak a nem fertőző eredetű népbetegségek felderítésére. Ilyen például a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatainak felkutatása, a rosszindulatú daganatos megbetegedések szűrése. Most talán több idő jut a már idült megbetegedéssel diagnosztizált páciensek gondozására is.

 A koronavírus elleni védőoltás egyébként továbbra is kérhető. Májusban Szombathelyen péntekenként 8-tól 16 óráig a volt Tüdőgondozó épületében, Sárváron pedig keddenként 12-től 16 óráig és péntekenként 13-tól 17 óráig a Szent László kórházban előzetes időpontfoglalás nélkül, helyi regisztráció mellett fogadják azokat, akik szeretnék felvenni a koronavírus elleni védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!