Összefoglaló

2022.05.02. 07:00

Sörkóstolók és fúvós muzsika - Felszalagozott, színes májusfák szerte a megyében és a régi majálisok hangulata - fotók

Vépen retró felvonulás, sör és virsli hozta vissza a régi majálisok hangulatát. Kőszegen a városi szervezetek által felszalagozott, színes májusfa várta, hogy felállítsák. Szombathelyen benéztünk a vurstliba.

Vas Népe

Vidámpark Szombathelyen, nem csak a legfiatalabbaknak

Forrás: Cseh Gábor

Hétvégén a szokásosnál is jobban megtelt élettel és programokkal Kőszeg belvárosa. Kétnapos sörmajálissal – sörkóstolóval, kézműves kirakodóvásárral, a vásártéren Kovács Géza bábművész gyerekműsorával, népzenei és fúvós koncertekkel – és az elmaradhatatlan májusfaállítással várta a város a belvárosba érkezőket. Az önkormányzat és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az idén is megszólította a kőszegi egyesületeket, intézményeket, egyházakat, üzleteket, vállalkozásokat és magánszemélyeket: kössenek szalagot a városi májusfára. Hatvankét szervezet, közösség csatlakozott a felhíváshoz. 

Az összetartozásukat, együttműködésüket is szimbolizáló színes koronájú fenyőt szombat este állították fel a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Regös Népzenei Együttes közreműködésével. A kőszegi fúvósok szombat délután még térzenét adtak a Fő téren, vasárnap már kora reggel hagyományos zenés ébresztőjükkel kedveskedtek a helyieknek a Jurisics-vártól indulva a város utcáin. Több mint egy évtizede része a vépi május elsejéknek a retró felvonulás: az idén is legalább ötvenen csatlakoztak a vidám menethez.

Gyerekes családok, fiatalok, idősebbek is indultak zászlókkal, lufikkal a kezükben a művelődési háztól a megszokott útvonalon, a Rákóczi, Deák, Alkotmány és Szent Imre utcákon át le a sportpályáig. Vasárnap 10 órakor kelt útra a bolondos-hangos csoportosulás, amit a Vép-Bozzai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltó veteránnak mondható autója vezetett. A hangszóróból indulók és a negyven-ötven feletti korosztálynak még ismerős, fülbemászó munkásmozgalmi dalok zengtek, ezekre léptek a munka ünnepén a helyiek. 

 

A szervezők kérése az volt: akinek kedve van, bújjon jelmezbe, vagy csak fogja a családját, barátait, és vegyen részt a retró majálison – utóbbiak voltak többen. A felvonulók megálltak egy kis pihenőre Török Sándor önkormányzati képviselő Deák utcai, majd Dömötör Gábor alpolgármester Alkotmány utcai portáján – a vendéglátók zserbóval, pogácsával, üdítővel és pálinkával kínálták őket. A sportpálya bejáratánál aztán minden felvonuló virsli- és sörjegyet kapott, amit a művelődési ház munkatársainál válthatott be – így lett kerek a retrómajális-fíling Vépen. 

 

Ismét klasszikus majálist tartottak Szombathelyen. Koncertekkel, gyermekprogramokkal és igazi vurstlihangulattal találkozhatott, aki a hétvégén kilátogatott az Emlékmű-dombhoz. A szombathelyi majális első napján futóversenyt tartottak, majd a Köszi Zíben, utánuk pedig a Jumbo zenekar lépett színpadra. 

 

Szombaton és vasárnap délelőtt gyermekprogramokat is kínáltak, egyik nap Frédi Bábszínháza, másik nap a Szamóca Színház produkciója bűvölte el a kicsiket. Ez az időszak kedvezett a leginkább a kisgyermekes szülőknek, ugyanis ekkor leginkább az óvodás korosztály volt jelen a játékokon – így még a dodzsembe is bepattanhattak a legkisebbek is szüleikkel. Ezenkívül mindkét napon zenei csemegék közül is válogathatott a közönség: a színpadra állt többek között a Capito Gitárklub, a Gargantua, Szombathely Város Fúvós zenekara, Meggie és Horváth Tamás, valamint a Mokka Tribute Band. A munka ünnepére összegyűlt sokaságban feltűntek Szombathely legismertebb sportolói, akik szívesen találkoztak rajongóikkal. Megemlékeztek az idén május elsejére eső anyák napjáról is: a gyermekek és édesanyjaik szelfifal előtt fotózkodhattak a jeles nap alkalmából. Nem maradhattak el a kirakodósok sem: plüssöket és más gyerekjátékokat lehetett náluk megszerezni horgászattal, lövészettel és célba dobással. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!