Folyamatosan épül, szépül

2022.05.11. 17:30

Számos beruházást valósítottak meg a kis Vas megyei faluban

Számos beruházást valósítottak meg Kemestaródfán az elmúlt hónapokban, ezekről Takó Gábor polgármesterrel beszélgettünk.

Tóth Judit

A falu boltját felújítottuk, már csak az üzemeltetőt várja – mutatja Takó Gábor

Forrás: Unger Tamás

A község vezetője elsőként a társadalmi munkákat és a településfásítási programot említette. Tizenhat fát ültettek el a falu központjában tavaly ős - szel, a taródfai temetőt övező régi sövény helyére pedig hamarosan drótkerítést állítanak. Az Értéktár pályázaton nyert négymillió forintból egyrészt a rendszerváltás 30. évfordulójára emlékeztek méltó módon, másrészt kihelyeztek egy információs táblát, mely a Váradsziget nevű volt taródfai várat mutatja be. 

Ezt július 24-én délután avatják fel a Miród-forrás 20 éves felszentelési ünnepsége után. A Kemestaródfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület ebben az esztendőben ünnepli alakulásának 125. évfordulóját. Az augusztus 14-i jubileumi rendezvényen Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök celebrálja majd a szentmisét. A régi tűzoltó-csapatzászló újonnan – 500 ezer forintból – elkészült mását is az ünnepi eseményen szentelik fel. 

Múlt ősszel nekiálltak a tűzoltószertár felújításának is, teljesen önerőből. Tetőcsere, újravakolás, nyílászárócsere történt, mintegy ötmillió forint értékben. A falu boltjának jelenleg nincs bérlője, keresik a hasznosítás lehetőségét. Az 1996-ban készült épület is komoly felújításon esett át, erre kilencmilliót költöttek saját erőből.

 – Tavaly novemberben nyertünk a Magyar falu program tartaléklistájából 10 millió forintot eszközbeszerzésre. Januárban vettük meg a gépeket, egy pótkocsit, egy ágdarálót és egy rézsűkaszát – mondta még a polgármester, aki arra is kitért, hogy idén sajnos egyelőre nem nyertek pályázati forrást, de bíznak a tartaléklistában. Útfelújítást, új falubusz vásárlását és egy tároló felépítését tervezik. És ami még nagy terv a településen: a volt határőrlaktanya épületét szeretnék megvásárolni, majd rekultiváció után hasznosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!