Az utca emberét is megkérdeztük

2022.05.11. 07:00

Támadnak a pollenek - Szombathelyen is folyamatosan mérik a koncentrációt - videó

A Magyarországon tenyésző kétezerféle virágzó növény közül mintegy 250 pollenje okoz allergiát, amelytől 2,5 millió ember szenved. A belégzett allergének légúti tüneteket, allergiás náthát, allergiás asztmát, kötőhártya-gyulladást vagy bőrpanaszokat okozhatnak.

Gyöngyössy Péter

Wächter Walter megyei tiszti főorvos és Gerencsér Veronika népegészségügyi szakügyintéző.

Forrás: Szendi Péter

– A pollenek megtapadnak a kötőhártyán, az orrnyálkahártyán, vagy belélegezzük őket, és amikor találkozik a szervezetünk ezen allergénnel, vagy azt mondja rá, ez egy semleges anyag, és nem nagyon érdekli, vagy pedig elkezd védekezni ellene, mert ellenségként ismeri fel – tájékoztat dr. Petz Zsuzsa pulmonológus, allergológus szakorvos. 

– Hogy kinek ellenség, és kinek nem, az attól is függ, hogy milyen génállományt és hajlamot örökölt valaki, milyen erős az adott pollennek a rendszeres jelenléte a környezetében, illetve milyen stresszes életet él az illető. Az allergiás tünetekkel mindenképp érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, mert amikor még csak egy-két dologra allergiás valaki, akkor egy kioltó immunterápiával megszüntethető. Szakember tudja csak eldönteni, milyen kezelésre van szükség. Például a macska nyálában lévő allergén, a parlagfű pollenje vagy a poratka megfelelő kezelés nélkül asztmába sodorhatja a beteget. 

© Unger Tamás
A megkérdezett allergológus figyelmeztet, mielőbb forduljunk szakorvoshoz, mert a megfelelő kezeléssel súlyos szövődményeket és további allergiákat előzhetünk meg
Forrás: Unger Tamás / Unger Tamás

Egy rosszul kezelt pollenallergia is gyakran átmegy ételallergiává vagy kontaktallergiává. A légköri pollenkoncentráció pollencsapdákkal mérhető. A mérőhálózat lefedi az országot. 

A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától kapott tájékoztatás szerint Szombathelyen 2005 óta működik pollencsapda, mely 30–50 kilométer sugarú terület pollenterheléséről nyújt információt. A mintavevő a Vas Megyei Kormányhivatal Sugár úti épületének tetején található. A készülék percenként tízliternyi levegőt szív be. A beszívott levegő pollentartalmát egy ragadós felületű szalag rögzíti. Ezt hetente cserélik. A megfestett pollenszemeket mikroszkóp alatt azonosítják.

 Az adatok értékelése a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható. A berendezések mintegy 40-féle allergén pollen és három gombafajta spóráinak koncentrációját figyelik. A mogyoró után a fák közül tavasszal az éger, majd a ciprus- és a tiszafafélék virágzása jön, később a nyár, kőris, nyír, ezután a juhar, a fűz, a platán és a tölgy virágzik, végül júniusban a hársfa ontja a pollenjeit. A fűfélék, gabonafélék szezonja április végétől július végéig tart. A következő, allergiát okozó növénycsoport a gyomoké: az útifű, csalánfélék, később a libatopfélék, végül az agresszív üröm és parlagfű keseríti meg a pollenérzékenyek nyarát. Ez utóbbi két növény október végéig virágzik, velük múlik el a szezonális allergia időszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!