Mérséklődik a meleg

2022.05.12. 17:34

Tíz percig esett a borsó nagyságú jég Vépen - A kánikula után pénteken érkezik a hidegfront - videó - frissítve

Csütörtökön 31,9 Celsius fok volt a Szombathelyen mért legmagasabb hőmérséklet. A napközbeni fullasztó meleg a nap második felére zivatarokat és jégesőt hozott Vas megyébe.

vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

Olvasóink Vépről, Söptéről, Gencsapátiból és Bükről jelezték, hogy jégeső esett náluk csütörtök délután. Elsősorban a megyeszékhely környékén fordult elő a jelenség a nap második felében – erősítette meg Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Mint azt elmondta, a jégesőt szupercellás zivatarfelhők hozták fölénk – ezeket a hirtelen, rövid idő alatt, kis területre lezúduló csapadék jellemzi. A jelenség sajátja, hogy az esőt gyakran erős, helyenként viharos erejű, úgynevezett kifutó szél kíséri. - Jég is keletkezhet ilyenkor, jellemzően borsó méretű, egy-két centiméteres nagyságú, de olykor cseresznye méretű darabokat is hozhat a szupercella – teszi hozzá az észlelő.

Pétervári Tibor elmondta: csütörtökön 31,9 Celsius fok volt a maximum hőmérséklet, ám a hétvége meghozza az enyhülést. A következő napokban a májusban megszokott 20-23 Celsius fok körülire esik vissza a hőmérséklet, nem lesznek heves kísérő jelenségek, azonban egészen keddig záporok és zivatarok bárhol előfordulhatnak a megyében.
A met.hu-n az olvasható, hogy hidegfront érkezik pénteken, amely a Kárpát-medence felett hullámot is vet. Több helyen várható emiatt intenzívebb esőzés, és néhány fokot mérséklődik is a meleg.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!