Nagy értékű adomány

2022.05.12. 20:00

Újabb buszkonvojt indítanak Szombathelyről Ukrajnába: élelmiszert, paplanokat és ágyneműt is visznek

Nagy értékű adomány logisztikáját és szállítmányozását készíti elő a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az ukrajnai háború miatt rászorulók javára.

Merklin Tímea

Ezúttal tíz-tizenkét kisbuszt raknak majd meg adománnyal

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

A tíz-tizenkét buszból álló konvoj jövő héten indul záhonyi átkeléssel Kárpátaljára – tájékoztatott Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató. A tartalmuk a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájától származik, az utaztatását és a „háztól házig” elhelyezését szervezi a szombathelyi karitász. A szállítmány egy része élelmiszer, amit sok helyen osztanak szét, közvetlenül az ingyenkonyhákra viszik a főzéshez valót.

 – Ukrajnában üzemanyagkorlátozás van, partnerük, a görög katolikus karitászt képviselő Péter atya gondban van a szállítással, mert csak napi öt liter benzinhez tud hozzájutni. Ezért segítünk azzal, hogy közvetlenül a felhasználási helyekre visszük az alapanyagokat, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vállalja a kisbuszkonvoj teljes benzinköltségét és adja hozzá a humán erőt. Az élelmiszereken kívül paplanokat, párnákat, ágyneműt is viszünk olyan helyre, ahol háborús menekülteket szállásolnak el – mondta Tuczainé Régvári Marietta, akitől azt is megtudtuk, hogy az adományt a hazai női szerzetesrendek gyűjtötték össze. 

Ezért megkerestük a női szerzetesrendek elöljáróinak konferenciája elnökét, a Vas megyei származású, jelenleg Budapesten élő dr. Németh Emmát, aki régóta jól ismeri Tuczainé Régvári Mariettát, sokéves kapcsolatot ápol a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásszal. Dr. Németh Emma sárvári születésű, Szombathelyen járt középiskolába, 1983-ban jelentkezett a Szociális Testvérek Társaságába, 1995-ig Szombathelyen élt. 1995-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának számvevője, majd 1998-tól a gazdasági főtanácsadója és felsőoktatási referense volt.

 Dolgozott a Miniszterelnökség kormányzati szervek és az egyházak közötti kapcsolatért felelős miniszteri biztosként, majd 2021-ben a Szociális Testvérek Társaságának kerületi elöljárója lett, és e tisztsége mellett, tavaly nyáron a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája új elnökévé választotta. 

– Az általános elöljárók konferenciája Rómából gyűjtött egy harmincezer eurós adományt, ezzel támogatják a női szerzetesrendek elöljáróinak konferenciáját, amelynek elnöke vagyok, és mi ezt eljuttatjuk Kárpátaljára a szombathelyi karitászon keresztül. Egyrészt segítjük egy szerzetesközösség menekülteket támogató misszióját ipari mosógéppel, paplanokkal, párnákkal, másrészt a görög katolikus karitásznak küldünk élelmiszert, tisztálkodószereket. A harmincezer eurós adományhoz hozzáadódik a Szociális Testvérek Társasága támogatása Los Angelesből tizenkétezer euró értékben, ezt is kivisszük a határon túli karitásznak – mondta dr. Németh Emma. 

Hozzátette: óriási segítség a szombathelyi karitász szervező és szállítmányozó munkája, hogy levették ezt a terhet a válláról, mert a női szerzetesrendek elöljáróinak konferenciája mindössze egy iroda Budapesten, amiben csak néhányan dolgoznak, és nem tudták volna megoldani ezt a feladatot; a rendek a humán erőforrásaikat a saját életük szervezésére fordítják. Tuczainé Régvári Mariettának pedig nagy gyakorlata van a szervezésben, szállításban, sok újságcikket lehet olvasni a tevékenységéről, amit az utóbbi időben is kifejtett az ukrajnai háború menekültjei, illetve a Kárpátalján élők javára – hangsúlyozta dr. Németh Emma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!