Tapasztalatokban gazdag volt

2022.06.23. 11:30

A magyar lovasport egyik legkiemelkedőbb alakja tartott edzőtábort Bögötén - videó, fotók

A jelenlegi magyar lovasport egyik legkiemelkedőbb alakja, Lázár Zoltán tartott kétnapos edzőtábort a Vas megyei Bögötén, ahol pénteken kezdődik és egészen vasárnapig tart az Ifjúsági Országos Bajnokság.

Sütő Dániel

Lázár Zoltán dicsérte a gyerekeket

Forrás: Benkő Sándor

A péntektől vasárnapig tartó bögötei fogathajtó Ifjúsági Országos Bajnokság szervezőinek kiemelt célja az utánpótlás korú lovasok támogatása. Ennek a célnak sikerült megnyerni Lázár Zoltán kilencszeres fogathajtó világbajnok támogatását, aki kétnapos edzőtábor keretében segítette a fiatalok szakmai fejlődését. 13 fogat 10 versenyzővel vett részt a képzésen, köztük három helyi versenyző, Görög Adrienn, Görög Gábor és Majthényi Panna. Nagyon jó hangulat, sok lelkes csillogó szempár, rengeteg motiváló gondolat és komoly szakmai segítség jellemezte ezt a két napot.

– Örömmel vagyok itt és örömmel foglalkoztam a gyerekekkel – nyilatkozta Lázár Zoltán. – Mielőtt megérkeztem minden versenyzőből felkészültem, átnéztem a róluk készült anyagot, illetve sokukat ismertem már. Természetesen a személyes találkozó egészen más, itt közvetlenebb kapcsolatot sikerült kiépítenem velük mint egy versenyen, ahol nekem is a feladatomra kell koncentrálnom. Nagyon kellemesen csalódtam. És ennek borzasztóan örülök. Sok sok tehetséges és ügyes fiatal hajtót láttam. Nyilván vannak olyan járulékos dolgok, amik kicsit komplexebbek, például, hogy nem mindenki tudja a számára legmegfelelőbb lovat hajtani, de ezzel kell dolgozni és ebből kell kihozni a legtöbbet.

Napokon belül kezdetét veszi az utánpótlás versenyzők országos bajnoksága. Ilyenkor már nem gyakorolnak maraton és akadályhatást, hanem a díjhajtásra koncentrálnak és finomítják a még esetlegesen felmerülő hibákat.

– Mindenkivel külön foglalkoztam az első nap, ma pedig a fiatalok a saját kategóriájuk díjhajtás-feladatát csinálták meg, majd annak végeztével azt kiértékeltük – folytatta beszámolóját Lázár Zoltán.   – Nagyon tetszett, hogy kedden, amikor a személyes foglalkozások keretében elmondtam egyszer bármelyik fiatalnak az aktuális feladatot, hogy mit kell csinálni, egyből átment az információ, nem kellett ismételni semmit. Nem volt kérdés, végrehajtotta és úgy hajtotta végre, ahogy kértem.

Lázár Zoltán kiemelte, hogy konstruktívak és együttműködőek voltak a gyerekek és a lovak is jól reagálták le az új szituációkat.
– Nyilván egy alkalommal nem lehet megváltani a világot, két nap alatt sem, ezt mi is tudjuk, de sok mindent lehet segíteni szakmailag és sok útravalót is kaptak az otthoni edzésekhez, ezáltal később eredményesebbek lehetnek – tette hozzá Lázár Zoltán.

– A mai nap, miután megcsinálta mindenki kategóriája díjhajtó programját, közösen egyesével kielemeztük azt. Úgy gondolom, hatékony volt a keddi munka, mert lehetett látni a javulást és a fiatalok igyekezetét abban a tekintetben, hogy az előző napi instrukciókat próbálták a gyakorlatban kivitelezni. A fogathajtó szakág részéről kidolgozás alatt van egy program, aminek célja az utánpótlás korú sportolóink támogatása. Ők lehetnek a jövő világbajnokai, nagyon oda kell figyelni rájuk, segíteni kell őket, amiben csak tudjuk. Véleményem szerint megérte ez a két nap, mert nem csak én tudtam szakmai segítséget adni a fiataloknak, hanem rengeteget kaptam vissza is tőlük. Hálás vagyok nekik, és remélem, komoly útravalót kaptak tőlem – zárta szavait Lázár Zoltán fogathajtó világbajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!