Már elhagyta a járókeretet

2022.06.15. 07:00

A világhírű Nazarov doktor operálta meg a püspökmolnári kisfiút - Komplikációk nélkül zajlott a műtét Barcelonában, de nagyon hosszú út áll még előtte - fotók

A Cerebral paresissel küzdő Horváth Mikit május 31-én műtötte Barcelonában dr. Igor Nazarov. A kisfiú édesanyját, Horváth Évát kérdeztük az operációról és a várható javulásról.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Lapunk évek óta követi az idegrendszeri sérülést követő agyi bénulással (Cerebral paresis) küzdő Horváth Miki gyógyulását. Tavaly novemberben arról írtunk, hogy túl van a százórás Steps robotikus terápián. Az intenzív gyógykezelés után a járókeretet elhagyta, önállóan közlekedik a háromágú bottal. Miki édesanyja, Horváth Éva akkor azt is említette, hogy 2022-ben nagy lépésre készülnek: a Nazarov-féle műtétre. Azóta már ez is múlt idő: május 31-én Barcelonában a doktor elvégezte az operációt, amely optimizálja azoknak a betegeknek a rehabilitációját, akik sokirányú izomletapadásban (-összehúzódásban) szenvednek. A minimálisan invazív műtéti beavatkozás a bőr alatt történő bemetszéssel jár.

– A műtétnek az a célja, hogy a letapadt, feszes izmokat oldja, lazítsa és a különböző ortopédiai elváltozásokat megelőzze. Azt reméljük tőle, hogy változik Miki járásképe és hosszabb távon önállóan, segédeszköz nélkül tud járni. Mindez nagyon hosszú út és munka eredménye lesz, amit majd a terápiák támogatnak. Az operáció (és részben az elkövetkező rehabilitációk is) az egyik szombathelyi multicég (TDK) gyűjtése révén tudtak megvalósulni, amelynek Miki volt a kedvezményezettje. A dolgozók egymillió forintot gyűjtöttek össze, a cég megduplázta az összeget. Az egyházmegyei karitász is segítette az ügyüket – így mertek belevágni a 4500 euró költségű műtétbe, ami szerencsére komplikációmentesen valósult meg. – Tavaly júliusban találkoztunk először a doktorral. A konzultáción már bejelölte azokat a pontokat, ahol a bemetszéseket végezné.

Miki a háromágú után lassan áttérhet az egyágú bot használatára
Forrás: Szendi Péter

A tervezett 16 helyett 27 ponton ejtett bemetszést, mert Miki sokat nőtt, gyarapodott a súlya. Most azt mondta róla, hogy nagyon jó az állapota. És figyelmeztetett: nem arról van szó, hogy a pihenési idő letelte után felpattan és jár. A két darab háromágú bottal való közlekedés után tanuljuk az egyágú bot használatát. A következő lépésként ezzel tanulhat meg jól járni, és mindez még fejleszthető. Éva év végéig összeállította a terápiás tervezetet. Ahogy letelik a műtét utáni pihenőidő, júliustól kezdődnek az intenzív kezelések. A korábbi gyűjtésekből származó összegeket felhasználva újabb 55 órás robotterápiát tudnak igénybe venni és készülnek az Apróka Fejlesztőházba. Ehhez csatlakoznak az itthoni foglalkozások a konduktorral, gyógytornásszal, lovaglással, úszással – fokozatosan felépítve ezekkel együtt jön majd a várt hatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!