Jótékonyság

2022.06.09. 12:30

Dél-Szudánt segítik - A karitász és a megyés püspök kecskéket vásárolt

Dr. Székely János megyés püspök öt, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig további tíz kecske megvásárlásával támogatja a szegény dél-szudáni családokat. Az adomány jelképes átadóját szerdán tartották.

Cseh-Egyed Bernadett

Tuczainé Régvári Marietta, dr. Betram Kuol és Brigitte Kroutil-Krenn az átadón

Fotó: © Cseh Gábor

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász harminc éve szoros kapcsolatot ápol a Grazi Egyházmegyei Karitásszal, több projektükhöz, többek között a világ legfiatalabb országát támogató kezdeményezésekhez is csatlakoztak. Így kínálnak például – a kereskedelmi láncokat kikerülve – dél-szudáni feketét a szombathelyi kávézóban, és juttatják vissza annak árát közvetlenül a termelőkhöz.

 Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta: időnként több száz csomag teát és levendulazsákot, újrahasznosított farmerkötényeket, táskákat is visznek a grazi karitász boltjaiba eladásra. Az ezekből befolyt összeget aztán szintén az afrikai országba küldik. 

Emlékeztetett: a közelmúltban Ferenc pápa húsz kecskét adományozott dél-szudáni családoknak. Úgy döntöttek, folytatják a kezdeményezést: dr. Székely János megyés püspök öt, az egyházmegyei karitász pedig további tíz kecske árát juttatja el Grazon keresztül a rászorulóknak. Számukra ez olyan jelentőségű, mintha a mi családunk egy új autóval gazdagodott volna. A kecske alapvetően igénytelen állat, de egészséges tejet és ezáltal állandó táplálékforrást ad – hangzott el a szerdai átadón, amelyen Tuczainé Régvári Marietta igazgató Brigitte KroutilKrenn-nek, a Grazi Egyházmegyei Karitász külföldi kapcsolatokért és projektekért felelős vezetőjének, valamint dr. Betram Kuolnak, az osztrák karitász dél-szudáni projektmenedzserének nyújtotta át jelképesen a támogatást. 

Az eseményen tiszteletét tette Fekete Szabolcs segédpüspök is. Elmondta: régóta zajlik az afrikai földrész kizsákmányolása, nagyon kevés hasznuk származik az ott élőknek a munkájukból, éhbérért dolgoznak. Ez a kezdeményezés ezt próbálja normalizálni. Reméli, egyúttal jó példával is szolgálnak és többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Aki úgy dönt, vásárolna egy kecskét – jelenleg mintegy 45 euróba kerül – egy feliratos pólót kap ajándékba, majd fotóval igazolják számára: az adománya célba ért. Így valósul meg a „ne halat, hanem hálót adj” elve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!