Védőnők napja

2022.06.04. 07:00

Életműdíjakat adtak át, az év vasi védőnője kemenesaljai - fotók

Elismeréseket adtak át pénteken a Vasi Védőnőkért Alapítvány és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya közös rendezvényén, a III. Vasi Védőnők napja munkaértekezletén.

Tóth Kata

Kuglicz Attiláné, Rétfalvi Valéria, Szabó Edina Anna, Lukács Alajosné és Varga Béláné a tegnapi díjkiosztót követően a Kámoni Arborétumban

Dr. Wächter Walter László megyei tiszti főorvos köszöntötte a vendégeket a 107 éve fennálló és 2015-ben hungarikummá nyilvánított védőnői szolgálat ünnepén Szombathelyen, a Kámoni Arborétum előadótermében. 

– A védőnőt minden család ismeri, de kevesen látják azt a sokrétű munkát, amit végeznek – mondta, majd sorolta feladataikat a várandós és gyermekágyas anyák, a gyermekek és családok gondozásától a szűrővizsgálatokon keresztül az iskoláskorúak egészségmagatartásának alakításáig. Kiemelte azt is, hogy nem kis részben a szolgálatnak köszönhető, hogy a világon egyedülálló a magyar lakosság átoltottsága a gyermekkori kötelező oltások tekintetében, aminek a jelentősége manapság felértékelődik. A Vas Megyei Védőnői Életműdíjat az alapítvány hozta létre. Az elismerés minden évben legfeljebb négy, a megyében dolgozott, már nyugdíjas védőnőnek adható, akik több évtizedes tevékenységükkel a családok testi-lelki egészségének, szociális jólétének megőrzésében végeztek lelkiismeretes munkát. Elsőként Varga Béláné pályáját ismertette Kiss Zsoltné megyei vezető védőnő. 1974ben végzett az Állami Védőnőképzőben, pályakezdőként egy évet dolgozott Jánosházán, utána került Vépre területi védőnőnek. Ott 39 éven át segítette a gyermekes családokat. Másodikként Kuglicz Attilánénak gratulált Wächter Walter. 

A díjazott 1973-ban végzett Szegeden a Védőnőképző Intézetben, diplomáját 1984-ben vette át Budapesten. Pályája elején óvodások hallásszűrését végezte, majd több évtizeden keresztül dolgozott területi védőnőként Szombathelyen. 2005-től nyugdíjba vonulásáig az Anyatejgyűjtő Állomáson teljesített szolgálatot. Életműdíjas lett Rétfalvi Valéria is, aki 1981-ben diplomázott az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karának Védőnőképző Szakán. 

Azután a budapesti Jahn Ferenc Kórházban kezdte meg védőnői munkáját. 1988ban visszatért Vas megyébe, Vasváron töltött két évet. 1990 februárja óta a szombathelyi védőnői szolgálat tagja. A 2005-ös átszervezést követően iskolai védőnő lett. Negyedikként Lukács Alajosné vehette át a díjat. Ő 1974-ben végzett az Állami Védőnőképzőben. Hosszú éveken keresztül dolgozott Celldömölkön. 1985-ben az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai karán szerzett diplomát Budapesten és több évig kórházi védőnői feladatokat is ellátott. Az Év Vasi Védőnője Díj a védőnői hivatásban kifejtett kimagasló tevékenységért adományozható. 

Az idén Szabó Edina Anna kapta az elismerést. Edina 2008 márciusától dolgozik Nagysimonyi, Kemenesmihályfa és Tokorcs védőnőjeként. Lelkiismeretes, szorgalmas, precíz, segítőkész és nagyon agilis. Rendszeresen szervez baba-mama klubokat, babamasszázs tanfolyamot és zenés gyermekfoglalkozásokat. Oktató védőnőként több fiatalt elindított már a pályán. Rászoruló családok segítésében is részt vállal. Aktívan részt vesz a községek életében. Sokszor munkaidőn kívül is segíti az ott élő menekülteket. Hivatástudata, segítőkészsége példaértékű – hangzott el méltatásában. Védőoltások a várandósság előtt, alatt és szülés után címmel dr. Schneider Ferenc, a szombathelyi Markusovszky-kórház infektológiai osztályának vezetője tartott előadást.

 Dr. Karácsony llona, a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központjának adjunktusa pedig az iskolavédőnői ellátás szerepéről beszélt a prevencióban; Szabó Róbert Endre színművész pedig drámapedagógiai foglalkozást tartott a szakmai napon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!