Készült szilvás gombóc és palacsinta is

2022.06.14. 18:00

Farkas Ricsi főzött, sütött a gyerekeknek - Újabb kívánság teljesült - fotók

Teljesítettük a zárdában lakó, háborús menekült ukrán gyerekek kívánságát: hétfőn eljött közéjük az őrségi Pajta bisztró neves séfje, Farkas Richárd szilvás gombócot főzni, palacsintát sütni.

Merklin Tímea

Farkas Richárd, Kira, Margarita, Alisa, a szülinapos Tánya és a tolmács szerepét is vállaló Alekszina Stejfan

Forrás: Cseh Gábor

A gyerekek nem ismerték a szilvás gombócot és a palacsintának ezt a zöld színű, tökmagolajos verzióját sem, amit Farkas Richárd mutatott. Az alapanyagok egy részét a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász adta, a friss és más finomságokat – így a korminszőlőből készült lekvárt is – a séf hozta az Őrségből. Farkas Richárd bemutatkozásához a legújabb eredménye is hozzátartozott: csapatával nemrég részt vett a magyar országos gasztrogálán, az Étteremkalauz versenyen, ahol az őriszentpéteri Pajta a huszadik lett, és elnyerték az Év fenntartható étterme díjat. A séf elmondta, hogy ez a minősítő oklevél presztízsértékű, nagyon előremutató, a velük dolgozó, az alapanyagokat szolgáltató termelők is magukénak érezhetik. Az ukrán gyerekek nemcsak magyar, hanem speciális őrségi ízekkel is megismerkedhettek a közös sütés-főzés közben. Tánya, Alisa, Kira, Margarita szorgoskodtak, és velük vacsorázhatott valamennyi ott lakó gyerek.

Krumplifőzéssel kezdődött a közös akció; mint megtudtuk, ha lila burgonyával készült volna a tészta, jól állt volna neki a fügelekvár is, de ragaszkodva a hagyományhoz, ezúttal fagyasztott szilva került a gombócokba. Amíg a krumpli főtt, kikeverték a zöld tésztát az „Őrség aranyával”, tökmagolajjal – szénsavas ásványvízzel, hogy a buborékok könnyebbé tegyék a tésztát –, a gyerekek ámultak, még nem láttak ilyet. A korminlekvárról sem hallottak, ami a szederhez, áfonyához hasonló ízű, intenzív illatú kék szőlőből van – ez került a palacsintába. – Nyama, nyama! – kommentálta a legkisebb lányka, az óvodás Kira tetszését kifejezve, és már meg is hívta Farkas Ricsit, hogy jöjjön velük az akvaparkba másnap a testvére születésnapjának megünneplésére. A séf megtiszteltetésnek vette ezt a gyors és nagyon kedves barátkozást. Egyébként az egyik kislánynak, Tányának is éppen születésnapja volt, tízéves lett, úgyhogy a jótékonysági főzés az ő szülinapi partijának is megfelelt. 

Az időközben megfőtt krumplit meghámozták, áttörték, liszttel, tojással, sóval homogén tésztát gyúrtak belőle. A szilvákban a mag helyére kristálycukorból, vaníliás cukorból, fahéjból kevertek tölteléket, majd a töltött szilvákat betakarták a vékonyra nyújtott tésztakockákba, gombócokká formálva. Végül nem pirított zsemlemorzsába hempergették, hanem darált mákkal főzték fel a búzadarát, abból lett a bunda. A mákos morzsához pedig vajat, tejet és citromhéjat is használtak. A finomságokat porcukorral tálalták, a zárdában lakó mind a tizenegy Ukrajnából jött gyermek vacsorázhatott belőle. A konyhai közös munkát a kétnyelvű Alekszina Stejfan segítette, mert a lányok nem beszélnek még magyarul, csak ukránul. A konyhában segíteni eddig csak a nagylány, Margarita szokott, de Farkas Ricsi szeretetteljes beavató tevékenysége révén most a kisebbek is kedvet kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!