Jubiláns Házaspárok Találkozója

2022.06.20. 11:30

Jóban, rosszban, egymásért - Jubiláló házaspárokat köszöntöttek a székesegyházban - fotók

Kétévnyi kényszerszünet után szombaton délelőtt rendezték meg a Jubiláns Házaspárok Találkozóját a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban. Az ünnepi alkalmon a székesegyház megtelt ünneplő családokkal, házaspárokkal. Utóbbiak házassági esküjüket is megújították az ünnepi szertartáson. Néhányan pedig még a hosszú és jól működő házasság titkát is megosztották olvasóinkkal.

Polgár Patrícia

Székely János prof. dr. Széll Kálmánnak és Rőthy Máriának nyújtja át az emléklapot

Forrás: Szendi Péter

A találkozó kezdetén dr. Székely János megyés püspök köszöntötte a megjelenteket. Az ünneplő házaspároknak azt tanácsolta: ne térjenek könynyedén napirendre afelett a kivételes boldogság felett, hogy Isten egymáshoz vezette őket. Adjanak hálát mindazért, amit társuk által megkaptak. A püspök szavait követően megkezdődött a szentmise, amelyen a házasok megerősíthették az öt vagy akár hatvanöt évvel ezelőtti esküjüket. Hálát adtak Istennek társukért és azért, hogy erőt adott nekik ahhoz, hogy jóban és rosszban kiálljanak egymás mellett. Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentbeszédében arról prédikált, hogy a mai világban már joggal ünneplik az ötödik házassági évfordulót is, ugyanis a házasság első évei hatalmas kihívások – gyermekáldás, családi logisztika – elé állítják a szerelmeseket. 

Hozzátette: több évtized után az eskü, amit a házasok Isten előtt tettek, kezd felértékelődni. Azok pedig, akik komolyan vették az Úr előtt tett fogadalmukat, az idősödéssel előkerülő problémák ellenére sem hagyják el, hanem támogatják egymást. A segédpüspök a találkozóra a hűség ünnepeként utalt. A szertartás végeztével egyesével felolvasták a jubiláns házasok neveit, akik a templom több pontjára kivonulva emléklapot vehettek át házassági évfordulójuk tiszteletére. Végezetül az egyházmegye ajándékaként a házasok ingyenesen megtekinthették a templom tornyait, a Püspöki palota látogatóközpontjának földszinti kiállítótereit, valamint az Egyházmegyei Könyvtárt. 

Többen, a házasok családjai közül is meglepetéssel készültek az ünneplőknek: ki virágcsokorral, ki ajándékkal várta a székesegyház bejáratánál a jubiláns házasokat. Két jubiláns házaspárt is megkértünk arra, osszák meg olvasóinkkal a hosszú és jól működő házasság titkát. Dr. Szalai Ferenc és felesége, dr. Szalainé Horváth Judit idén ünnepli házasságkötésének harmincadik évfordulóját. Mindketten vallják: egy házasság akkor tud jól működni, ha a pár azonos értékekkel rendelkezik. Szerintük arra kell törekedni, hogy olyan társat találjon az ember, aki a legtöbb dologban hasonló értékeket képvisel. 

– Külön utakon nem járunk, a szüleinktől is azt a példát láttuk, hogy a lehető legtöbb időt együtt kell eltölteni – fogalmazták meg. A házasság előtt állóknak üzenik, hogy a jó házasság három alappillére a kevesség, a tisztelet és a tapintat. Az ünneplők sorában foglalt helyet prof. dr. Széll Kálmán és felesége, Rőthy Mária is. A nyugalmazott orvosprofesszor és neje idén ünneplik hatvanötödik házassági évfordulójukat. Szerintük a házasságot és az oltárnál tett „holtomiglan, holtáiglan ígéretet” komolyan kell venni. Emellett fontos az erkölcs és a hűség. 

– Önuralomra van szükség. Senki nem vak, mindenki lát csábító és szemrevaló embereket, de ha az emberben megvan az önfegyelem, a kísértést le lehet győzni. Ez a hosszú házasság titka – vélekedik a professzor. – Szeressék egymást jóban, rosszban – tanácsolja a fiatal pároknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!