Baleset

2022.08.22. 13:00

Súlyos mozgássérült lett egy sivatagi balesetben Nagy-Kuglicz Kata

Egy-két perc alatt változott meg Nagy-Kuglicz Kata élete: két egyiptomi bucka miatt szenvedett autóbalesetet 2015-ben, és kerekesszékes lett. Ügyessége okán akár versenyszerűen is teniszezhetne.

MT

Nagy-Kuglicz Kata mentőtiszti képzésben volt végző hallgató, és a kórház sürgősségi osztályán dolgozott ápolónőként 2015 nyaráig. Augusztusban Egyiptomba utaztak a párjával – aki aztán a férje lett -, ott történt a szerencsétlenség. A nyaralás keddi napján a barátja megkérte a kezét, emlékszik, milyen romantikus volt, ahogy feküdtek a tengerparton. Pénteken elmentek egy szafarira, quadoztak, tevegeltek, részt vettek egy nomád vacsorán.  

 
 

-Este a sivatagon át igyekeztünk haza egy dobozos Lada Nívával, amiben hátul két fapad volt, én ott ültem, nem kapaszkodtam, mert előre fordulva videóztam. Jött két bukkanó, az elsőnél felrepültem, a másodiknál lecsapódtam, és hátulról felütött a fapad, a háti tizenkettedik csigolyám felrobbant, szilánkokra tört. Egészségügyi tanulmányaimból tudtam, hogy nagy a baj – mesélte Kata. – Kértem, hogy kössék össze a lábamat, úgy tettek a padra, a barátom szorított rá, hogy egyenesen maradjak, amíg kiérünk a homoktengerből a betonos útra. Egy rozoga mentő jött értem, felszerelés nélkül, az ágy mellett pont úgy egy törött vasdarab, hogy az ne álljon belém, tettek a fejem alá egy kispárnát. Négy óra telt el, mire kórházba kerültem Hurghadában.

 

Először azt hittem, jó kezekbe kerültem, de fogalmuk sem volt, hogy kell bánni egy gerincsérülttel. Mondták például, hogy üljek fel, de nem tudtam felülni, és gerincsérültnek nem is szabad. Rettenetes fájdalmaim voltak, CT-t kértem, de nem hallgattak rám. Végre jött egy doki, akinek négy nyelvet keverve magyaráztam sokkos állapotban, hogy mi történt. Mondtam a férjemnek, hogy hozzon be pénzt, hátha az használ, de végülis nem kellett, megcsinálták a CT-t.  Annak eredményét látva elvittek volna Kairóba műtétre öt nap múlva, mert Hurghadában nem volt idegsebész. De nem akartam, hogy ott műtsenek meg, haza akartam jönni. Telefonálgattunk légimentőért, nagy nehezen, kacifántos úton, protekcióval tudtuk elintézni, vasárnap este lett, mire a budapesti Honvéd Kórházba kerültem. Szerdán Csókay András főorvos végezte el a műtétet, pénteken hazahoztak a szombathelyi kórházba, onnan egy hét után hazaadtak. A férjem és a barátnőim ápoltak, gondoztak, hat hét után lehetett mocorogni.  Aztán az országos Rehabilitációs Intézetben voltam karácsonyig, majd egy évig jártam a hévízi rehabilitációra. Ki van vasalva a hátam, vagyis a gerincem mellett két vasrúd van, és még mindig nem adtam fel a reményt, hogy megint rendesen járni fogok.  

 

 
 

Kata hét éve nem tud aludni, olyan fájdalmai vannak, akár órákon át sírni szokott, este és reggel alszik, éjszaka fent van. Dobogó lovakat érez a hátán… Mindeközben 2016-ban összeházasodtak a párjával, aki vele volt Egyiptomban. A szűk családi körben elköltött ünnepi vacsorán kívül volt egy barátok által szervezett parti is, amit Kata egy horgászok használta kempingágyon fekve bulizott végig. Jelenleg Szombathelyen az ELTE képalkotó szakán végzős hallgató, fest, kerámiázik.  2019 óta jár kerekesszékes teniszre, hazai és nemzetközi versenyek aktív résztvevője. Nemzetközi versenyen ötödik helyezés lett a legjobb eredménye, magyar viszonylatban egyedüli nőként. További jó eredményekkel térhetne haza, ennek feltétele azonban egy speciálisan a számára készített tenisz-kerekesszék – amiben edzett, az tönkrement -, újat pedig nem tud vásárolni, mert hárommillió forintba kerül. Gyűjtést indított a közösségi oldalon, sokan támogatják, eddig több mint nyolcszázezer forint jött össze. 

 

Kata az utóbbi években kétlaki: 2021 januártól Budapesten az Önálló Élet Egyesületnél „sorstársi rehabilitációs mentor és tanácsadó”, vagyis más sérülteknek segít az ügyintézésben, szükség esetén lelki támaszt nyújt. Óvodákban, iskolákban is tartottak a munkatársaival érzékenyítő foglalkozást. Családot szeretne, a férjével örökbe fogadni egy gyermeket. A diploma megszerzése után művészetterápiát szeretne tanulni, és sérült emberekkel foglalkozni, nyitni számukra egy privát rajz- és kerámia iskolát. A Mozgássérültek Vasakarat Sportklubjának elnökeként eddig egy rendezvényt szervezett pályázati támogatással, és pályázni fog arra is, hogy jövőre háromnapos sportrendezvénnyel ünnepelhessék meg, hogy az egyesület ötvenéves lesz.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!