öröm volt a zene

2018.02.25. 21:14

A döntőben a Gargantua: tizennégy zenekar versengett

Idén huszonötre bővült az országos tehetségkutató elődöntőinek helyszínlistája. Vas megyében szombaton választották ki a győztest.

Lutor Katalin

A Gargantua zenekar jutott tovább a budapesti döntőbe Fotó: Lutor Katalin

Fotó: VN-archív

A Jam Music Öröm a Zene Tehetségkutató olyan sokféle zenei stílust felvonultatott szombaton az Agorában, hogy nincs rá jobb szó: sokszínű. A Vas megyei elődöntőben tizennégy zenekar vett részt. Már kora reggeltől tartott a hangbeállás, de a zene szeretete fontosabb volt néhány óra alvásnál: senkin nem látszott fáradtság. Utólag kicsit nagy ugrásnak tűnik, hogy a rendezvény az Agora – Művelődési és Sportházba költözött: egy ekkora helyszínt nehéz megtölteni: a kora délutáni órákban még kissé visszhangos volt az akusztika. Viszont a nap második felére már megtelt a nézőtér – rajongótáborszerű asztaltársaságok alakultak ki. Alapvetően ez is a rendezvény célja: az ismerkedés. Zenekarok, zenekedvelők itt kapcsolatot teremthetnek. Holdosi Attila, a rendezvény szervezője ugyancsak hangsúlyozta, itt nem kell sietni, van idő foglalkozni a másikkal.

Egy tehetségkutató azért is jó lehetőség, mert szakmai zsűri ül a hallgatóság soraiban. A Grimy zenekarnak ez volt élete első fellépése: ők nem a helyezésért jöttek, hanem szakmai tanácsokért. Ahhoz pedig muszáj elhagyni a biztonságot adó próbatermet. És itt nem akármilyen szakmai zsűri adott visszajelzést.

Többen visszatérő fellépők: az Eticatt zenekar tavaly a dobogóig jutott, de az idén is robbant körülöttük a színpad, hasonlóképp a Smoking Frog körül. Az akusztik estek felhozatalában is több zenésszel találkozni lehet akár szólóban, más felállásban is.

Sok felajánlás érkezett a különdíjak tekintetében. A Büki Gyógy-Bor Napokon léphet fel a Kedveskovács zenekar. A szombathelyi Végállomás Klub Harangozó Marcellnek adta ezt a lehetőséget. Emellett két zenekar, a Púder és a The River hat-hat órányi próbalehetőséget kapott a klubtól teljes technikai vezérléssel. A szombathelyi Szent-ivánéji Vigasságok idei rendezvénye kétnapos lesz, így mindkét napra kiválasztottak egy-egy zenekart: méghozzá a Púdert és az Eticattet.

A Gargantua zenekar jutott tovább a budapesti döntőbe Fotó: Lutor Katalin

Gazdára talált mindemellett a kiemelkedő tehetségeket jutalmazó Újfalusi Gábor-díj is, amelyet ezúttal Kecskés Tamás, a Smoking Frog dobosa vehetett át. Zenésztársai azonnal viccelődtek ezen: „Mától a dobos is zenész.”

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Kedveskovács zenekar lépett fel, másodikként a Smoking Frog végzett. Az őszi országos döntőben Budapesten a Gargantua zenekar fogja képviselni Vas megyét. A dobogós zenekarok részt vehetnek Egerben az utcazenészek egyhetes versenyén is.

A sokszínűséget az itt felsorolt győztesek és különdíjas zenekarok is alátámasztják: egy akusztikus, igazán könnyed hangulatú hangzás mellé a kőkemény rock’n’roll került, győztesként pedig a poposabb dallamok vittek most mindent.

Andrásik Remo, a rendezvénysorozat főszervezője mindenkit biztatott: össze kell fogni, közös koncerteket szervezni, hiszen az országnak szüksége van a jó zenészekre, a feltörekvő zenekarokra.

A Smoking Frog zenekar Fotó: Lutor Katalin

Ez nem egy hagyományos tehetségkutató: a győztesek pályafutásával később is foglalkoznak majd. Jó volt látni, hogy nem vérre menő küzdelem ment a zenekarok között, hanem igazi örömzenélés. Kirobbanó és kibontakoztatható tehetségek váltották egymást. Mind a tizennégy fellépő győztes: Harangozó Marcell, Kedveskovács, Púder, Eticatt, The River, Marton Viki, Canis Cara, Bagatell, Grimy, Új nemzedék, Smoking Frog, Gargantua, Tuan Limited, Sinking Heroes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!