Csepreg ladikja evez tovább

2018.05.19. 08:00

Ladik: Szoros verseny a médiavetélkedőn – Nem hiányzott a humor sem

Tegnap ismét elérkezett a minden évben sokak által izgatottan várt nap: a Ladik médiavetélkedő megyei döntőjének napja.

Tersztyánszky Krisztina

12.

Az idén már 12. alkalommal hirdettük meg az általános iskolásoknak szóló vetélkedőt, azzal a nem titkolt céllal, hogy ráirányítsuk a korosztály figyelmét az újságolvasás szépségeire, és bepillantást adjunk az újságírói munka műhelytitkaiba.

Az öt, megyei döntőbe jutott csapat közül az egyik akadályoztatás miatt nem tudott eljönni, ezért négy ötfős csapat veselkedett neki az izgalmas feladatoknak. A zöld színnel versenyző közösség, mely a Tutajosok nevet választotta, Kőszegről, a Bersek József Általános Iskolából érkezett. A Nyugat Legfiatalabb Nemzedéke Jákot, a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolát képviselte, színük a narancssárga volt. Ők idén először vettek részt a médiavetélkedőn, csakúgy, mint a citromsárga színben ladikba ülő, egervölgyi Suli Harmónia csapata, akik a Harmóniás Hírmolyok nevet választották maguknak. Végül, de nem utolsósorban ismét itt volt a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI Médiumok csapata, akik a játék kezdetén a pink színt húzták. A zsűri tagjai Erőss Rozália nyugalmazott középiskolai tanár, Kiss Andrea, az Agora Savaria Kulturális Központ gyermekszakági vezetője és Nagy Ildikó, a Vas Népe főszerkesztő-helyettese voltak.

Bemutatkozás

A bemutatkozást a csapatok ezúttal is csatakiáltás szerkesztésével kezdték: a hangosan és lelkesen előadott rigmusok hallatán a zsűri megnyugodhatott, hogy mindegyik csapatnak a helyén van a szíve, és a lelkesedés sem hiányzik. A továbbiakban a bemutatkozás interjú formájában folytatódott: két-két versenyző beszélgetéséből ismerhettük meg a csapatok tagjait, felkészítő tanárait, és azt is, mit várnak a vetélkedőtől.

Olvasás

A továbbiakban „csak” olvasniuk kellett a versenyzőknek, azt viszont nagyon figyelmesen. Míg ketyegett az óra, a csapatok ízekre szedték a kapott Vas Népéket, megosztották a feladatot, hogy semmi ne kerülje el a figyelmüket. Amikor mindent elolvastak, és félretették a lapot, emlékezniük kellett a cikkek címeire, ami viszont annyira már nem volt könnyű.

Megfejtés

A továbbiakban egy bűn-ügy körülményeit kellett újságíróként felderíteniük a diákoknak, majd híres embereknek tettek fel képzeletbeli kérdéseket. Mátyás királytól egyebek között azt tudakolták: tényleg olyan jó királynak lenni, vagy csak a mesék mondják ezt? Vagy hogy mennyire költséges a borszökőkút üzemeltetése? Majd egy újabb újságírói feladatként képaláírással kellett ellátni ritka pillanatokat megörökítő fotókat. Itt indult meg legjobban a gyerekek fantáziája, és a humorérzékét is több csapat megcsillogtatta.

A fülbesúgós feladat meglepően jól sikerült: az első versenyző által elolvasott cikk négyszeri elmesélés után sem veszített még túl sokat eredeti tartalmából. Végül már csak azt kellett kifejteniük a csapatoknak: szerintük vajon miért olvasnak újságot az emberek.

Amíg a bírák döntéshozatalra dugták össze a fejüket, a gyerekek harapnivalóval, ásványvízzel üdíthették fel magukat. Aztán megszületett az eredmény: a győztes a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI csapata – Ambrus Angelika, Gaján Réka, Horváth Hanna, Szabó Laura és Vígh Adrienn – lett, így ők képviselhetik Vas megyét a május 30-ai regionális döntőben. Felkészítő tanáruk Hetyésy Katalin. Jutalmuk 30 ezer forintos ajándékutalvány. A második helyet és a 20 ezer forintos utalványt a jáki, a harmadik hellyel járó 10 ezer forintos jutalmat pedig a kőszegi csapat érdemelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!