Fazekasok táboroznak

2018.03.10. 20:00

Nádudvarról érkeztek Magyarszombatfára: ismerkednek az őrségi agyaggal

Hajdú-Bihar megyéből érkezett tíz fazekastanonc Magyarszombatfára: lelkesen tanulják, milyen is az őrségi kerámia.

Bakos Ágnes

Takács Csaba is lelkesen ismerkedett az őrségi agyaggal: egyenletesnek kell lennie az edény falának, mutatta (ezt is) műhelyében Albert Attila népi iparművész Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

- Látjátok, nem is csináltam semmit, csak végigkísértem, és kiegyenesedik az egész – mutatta magyarszombatfai műhelyében Albert Attila fazekas, népi iparművész. Lelkes, kíváncsi diákok figyelték a munkáját: ők tudják, hogy a mesterük egyszerű mozdulatai csak annak tűnnek, de nem azok. Saját technikája van ennek is; és más az őrségi agyag: sütő- és főzőedények készítésére alkalmas, nem olyan, mint az alföldi – magyarázta Fazekas Ferenc fazekas, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolájának szakoktatója. Az ő diákjai ismerkednek a napokban az őrségi fazekassággal.

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Két éve indítottak felnőttképzés keretében is fazekas-oktatást Nádudvaron, az első végzős csoport tíz tagja érkezett Magyarszombatfára. Elszántak a felnőtt diákok, és óriási lehetőséget kaptak azzal, hogy egy helybeli mester-embertől leshetik el az őrségi balos korong fortélyait, a helyi agyag tulajdonságait – méltatta Fazekas Ferenc szakoktató. Kiemelte: a tíz diákból nyolc határon túli, magyarlakta területről jött.

Takács Csaba is lelkesen ismerkedett az őrségi agyaggal: egyenletesnek kell lennie az edény falának, mutatta (ezt is) műhelyében Albert Attila népi iparművész Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Más-más szakterületről érkeztek az agyaghoz a diákok, például Lukács Andrea építész, Bakos Szilvia pedig biológia-kémia szakos tanár, valamint grafikus. – Festészetet, rajzolást oktatok. A diákjaimnak szerveztem kiállítást, akkor kaptam egy díszítetlen tálat tőlük, mondták, hogy díszítsem ki – számolt be a kezdetekről. Arra keresett rá az interneten, hogy milyen módszerrel tudja megfesteni a tálat – és a nádudvari iskolára bukkant, most pedig tanulja a fazekasságot. Az, hogy az Őrségben táborozhatnak a nádudvari diákok, a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhető – emlékeztetett Nagy-Pölös Andrea néprajzos, muzeológus, a Hagyományok Háza munkatársa.

- Meglátogatják a helyi fazekasműhelyeket, a veleméri templomot is, dr. Nagy-Pölös Zoltán nyugalmazott múzeumigazgató az edény- és díszítéstípusokról, a céhes iparról tart előadásokat – sorolta a negyedik fazekastábor programját. Ő maga kézművespályázatok lehetőségeit ismerteti a fiatalokkal, akik életük hivatásának remélik a fazekasságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!