visszásságok

2019.04.05. 14:00

Sok a visszaélés a medvehagymával – Előfordul, a rendelet ellenére több táskányi levelet visznek el a parkból

Helyi rendeletben szabályozta Táplánszentkereszt képviselőtestülete a parkból elvihető medvehagymalevelek mennyiségét, ennek ellenére rendre előfordulnak visszásságok; az intő szó pedig alkalmanként indulatot szül.

Nemes Judit

Halvax Ágnes igazgató szerint a helyiek csak azt a mennyiséget szedik, amit felhasználnak Fotó: HB

Messze vitte Táplánszentkereszt hírét a medvehagyma, pedig nem is őshonos növénye a környéknek: az Őrségből hozták a faluba az első töveket. Reneszánszát több mint egy évtizede, a medvehagyma-fesztivál életre hívásával éli – mondta el Perl János, polgármester.

– Divatba jött a medvehagyma, egyre többen jönnek a parkba, hogy szedjenek a leveléből – emelte ki. A településvezető ugyanakkor hozzátette: az évek alatt kiderült, hogy míg a medvehagyma jó hatással van az emberek egészségére, másra viszont ez már nem igaz: – Helyi rendeletet kellett alkotnunk a szedhető mennyiség szabályozására, mert nagyon rövid idő alatt oly mértékben elkezdték gyűjteni a növényt, ami már súrolta a környezetkárosítás határát: többször előfordult, hogy nejlontáskákat töltöttek meg a levelével. Volt olyan is, hogy ásót hoztak magukkal, és gyökerestül vették a földből – fűzte hozzá.

Halvax Ágnes igazgató szerint a helyiek csak azt a mennyiséget szedik, amit felhasználnak Fotók: Horváth Balázs

Perl János kiemelte: a képviselő-testületük alkotta szabály szerint a parkban egy család egy nap maximum egy kilogramm medvehagymalevelet gyűjthet, azt is csak saját felhasználásra. A helyi rendeleten kívül egyébként országos szinten is óvják a növényt: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szabályozza gyűjtésének feltételeit. Hozzátette: aki a megengedettnél több medvehagymalevelet gyűjt, az önkormányzat figyelmezteti a szabályszegésre. Ám nem mindenki veszi higgadtan tudomásul a figyelemfelhívást, több alkalommal ingerülten reagáltak rá a gyűjtők.

Halvax Ágnes, a Jókai Mór Művelődési Ház és Könyvtár vezetője elmondta: – A helyiek valójában azt a mennyiséget szedik le, amit fel is használnak, ám a messzebbről érkezők esetében nem mindig van ez így, és sokszor hevesen reagálnak a figyelmeztetésre. Perl János és Halvax Ágnes hangsúlyozta: a település célja, hogy mindenki kulturáltan, a szabályokat betartva töltsön el időt a parkban, szedjen medvehagymát, ügyelve arra, hogy ipari méreteket ne öltsön a levélgyűjtés.

Megtudtuk azt is, hogy Táplánszentkereszten, a könyv­tár előtti parkban található medvehagyma közé nem keveredett gyöngyvirág – a két növény könnyen összetéveszthető, ám utóbbi mérgező, ezért nélkülözhetetlen a megkülönböztető jegyeik ismerete. Dr. Baráth Kornél, az ELTE-SEK Biológia Intézetének oktatója elmondta: a virágzási idejük nagyjából egybeesik, ám amint a gyöngy­virágnak is lesz virága, összetéveszthetetlenné válnak.

Dr. Kis Zsolt.

– Ha egyesével szedjük a leveleket, szaglással könnyen eldönthető a különbség, ha csokorban vásároljuk, színük árulkodó: a gyöngyvirág levele sötétebb zöld és a fonákján fényes, a medvehagyma világosabb és matt levelű. Ha megtörtént a baj, és mérgezésre gyanakszunk, sürgősségi betegellátást ajánlott igénybe venni – mondta el lapunknak dr. Kis Zsolt háziorvos. – A gyöngyvirág méreganyagai között 38-féle szívglikozid és szaponinok vannak – ezek kiemelten a szívre és a gyomor-bél rendszerre hatnak negatívan: egy-két levél elfogyasztása már halálos lehet. Mérgezésre gyanakodhatunk, ha például hasi görcsöt, hasmenést, hányást, szédülést, alacsony pulzusszámot tapasztalunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!