XIX. Savaria Történelmi Karnevál

2018.06.01. 11:30

Tűzoltózenekar és Mátyás király az idei Savaria karneválon

Programhelyszínek lesznek a város megújult közterei, a régi útvonalon halad ismét a felvonulás, és külön vonulhatnak a legkisebbek – számos újdonságot hoz a XIX. Savaria Történelmi Karnevál. Tegnap ismertették a programokat.

Bakos Ágnes

Grünwald Stefánia, Koczka Tibor, dr. Puskás Tivadar, dr. Bognár Balázs és Csapláros Andrea a tegnapi tájékoztatón Fotó: Szendi Péter

Idén 405 program lesz, kilenc nagyobb helyszín lesz augusztus 23. és 26. között – sorolta a karneváli számokat dr. Puskás Tivadar polgármester. Kiemelte az időutazás csúcspontját, a felvonulást, ahol hat történelmi kort idéz majd meg a mintegy 1200 fős felvonuló tömeg. Lesznek római kort, reneszánszt, a népvándorlás korát képviselők, de barokk és huszadik századi csoportok is: első világháborús katonáktól tűzoltókig. Nemcsak Magyarországról, hanem a visegrádi országokból és Németországból is érkeznek tűzoltók, akik a karnevál idején nemzetközi versenyen vesznek részt Bükön – a két esemény pedig összekapcsolódik, kiegészíti egymást turisztikai vonzerőben is – mondta el dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A turizmust emelte ki Koczka Tibor alpolgármester is, és azt is hangsúlyozta, hogy a karnevál a szombathelyiek találkozóhelye is.

Grünwald Stefánia, Koczka Tibor, dr. Puskás Tivadar, dr. Bognár Balázs és Csapláros Andrea a tegnapi tájékoztatón Fotó: Szendi Péter

Kifejtette, hogy számos fejlesztés valósult meg a városban, azokat tartalommal kell megtölteni. Ilyen a megújult Berzsenyi tér: ismét arra visz majd a felvonulás útvonala. A hét éven aluli gyerekeknek pedig idén lesz saját felvonulása, a Gayer-parkot járják majd körbe szülői kíséret nélkül – ismertette az újdonságok között Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hangsúlyozta az évfordulókat: kapcsolódnak karneváli programok az 1848-49-es szabadságharc 170., a nagy háború lezárásának századik évfordulójához is. 170 éve született Eötvös Loránd, ennek apropóján vonják be az ELTE természettudományi tanszékét a programokba, középkori fizikai tanok látványos bizonyítása helyszíne lesz a Történelmi Témapark. Szintén aktualitást ad a történelmi forgatagnak a Mátyás király-emlékév, az egész karneválon megjelenik, például a tüzes játék a Mátyás az igazságos mondavilágból építkezik – ismertette Csapláros Andrea, Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Kiemelte még a Romkertet, ahol ásatások lesznek éppen, a karnevál idején megnyílik a föld, látható lesz, ami kétezer évig láthatatlan volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!