Főleg az alsó tagozatosok számára igénylik

2020.06.23. 07:00

Vissza az iskolába! – Felügyeletet, tartalmas programot kínálnak

Ezen a nyáron a szülők szabadságainak átrendeződése miatt vélhetően több család igényli majd a kisdiákok nyári felügyeletét.

Tersztyánszky Krisztina

Vakáció: Richy Ádám, Molnár Olivér, Tollas Luca és Kardos Hanna az Oladi Általános Iskola udvarán önfeledten játszanak Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Erről a jövő héttől az egyes önkormányzatok gondoskodnak – jóllehet a megkérdezett települések legtöbbjén nem számolnak tömeges igénnyel. Ezen a héten még az általános iskolák tartanak ügyeletet azoknak a diákoknak, akiknek a szülei dolgoznak és nem tudnak gondoskodni a felügyeletükről. A későbbiekben az iskola, az önkormányzat és a helyi intézmények összefogásával mindenhol megoldják a felügyeletet, ha csak egy gyermek szülője is igényli.

Vakáció: Hrichi Ádám, Molnár Olivér, Takács Panna és Kardos Hanna az Oladi Általános Iskola udvarán önfeledten játszanak Fotó: Cseh Gábor

Amint megtudtuk, Szombathelyen a jelentkezői létszámra tekintettel a tábor egy helyszínen indul: a Szombathelyi Neumann János Általános Iskolában, a Losonc utca 1. szám alatt. A napközis tábort a kisiskolás gyermekek, általános iskola 6. évfolyamának befejezéséig vehetik igénybe. A mai napig 45 jelentkezés érkezett, ám természetesen ezután is lehet még csatlakozni. A táborozók térítési díj ellenében napi háromszori étkezést kapnak.

Celldömölkön péntekig öthét diák tartózkodik naponta a Szent Benedek Katolikus Általános Iskolában. Június 26. után egy gyermeknek sem kértek ügyeletet a szülők. Nyáron három hetet fed le a nyelvi, a hittan-, illetve a kézműves tábor, táboronként 25 jelentkezővel. A Városi Általános Iskolában június 26. és augusztus 19. között változó létszámmal öt–nyolc tanuló veszi igénybe az ügyeletet.

Csepregen felmérték: 15 gyermek igényli a nyári ügyeleti rendszert, az óvodában kapnak ebédet. Az iskola három táborra pályázott, próbálják tartalommal kitölteni a gyerekek számára a nyarat.

Kőszegen a Bersek-iskolában előzetes felmérés készült, időben tájékoztatták a szülőket, akik közül végül egy sem igényelt ügyeletet nyárra. A Balog-iskolában ezen a héten húszan igényeltek felügyeletet. Zömében alsósok, ők két csoportban barkácsolnak, társasoznak, mesefilmet néznek, játékos sportfoglalkozásokon vesznek részt. Legközelebb augusztus utolsó hetében lesz felügyelet az intézményben.

A kőszegi Balog-iskolában Wurst Alma Dóra és Makán Nóra ottjártunkkor éppen színezett Fotó: OT

Őriszentpéteren az általános iskolában az év végét követő két hétben hét alsós tanulónak igényeltek felügyeletet, a szülők elmondása alapján azért, hogy a gyerekek egy kicsit hadd legyenek még együtt. Minden nap más pedagógus ügyel a gyerekekre, akik reggel 8-ra érkeznek és 13 óra körül mennek haza. Tízórait, ebédet kapnak a diákok, akik délelőtt játszanak, filmet néznek, labdáznak. Az igényfelmérés alapján egy szülő jelezte mindössze, hogy igényelné a további felügyeletet, ám mivel más nem kérte, ő is visszalépett ettől.

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola gondjaira a múlt héten tíz, ezen a héten pedig hat gyermeket bíztak. Az önkormányzat egyeztetett a helyi intézményekkel, és abban állapodtak meg, hogy a kulturális, sport, egyházi és más táborokat úgy osztják el időben, hogy az egész nyarat lefedjék. A városvezetés valamennyi tábort támogatja.

Hasonló megoldást választottak Szentgotthárdon is: a jövő héttől a különböző helyi szervezetek táborain keresztül oldják meg a feladatot. Ezen a héten még az iskolában vigyáznak a felügyeletet kérő, változóan 5-9 diákra.

Sárváron és környékén több iskola is élt az Erzsébet-táborok helybeni megtartásának lehetőségével, ezzel felügyeletet és programokban gazdag táborozást egyaránt kínálnak a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!