Video

2010.01.06. 07:00

Hatalmas hajók látványos vízre bocsátása

Látványos vízrebocsátása hatalmas hajóknak - szárazdokk helyett gerendák, és óriási hullámok.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bizonyára Önök is láttak már valamely ismeretterjesztő tévécsatorna műsorában hajóépítést. Ezek alapján elképzeljük, hogy a hajókat a szárazdokkban megépítik, majd miután elkészültek elárasztják a dokkot vízzel, a hajó pedig mehet ki a nyílt vízre. Természetesen láttunk már példát arra is, hogy daruval emelnek ki illetve be egy-egy hajót, bár ezek mindig a kisebbik fajtából valóak. Viszont nemrégiben láttunk egy videót a Stipistop-on, amelyen nagy hajókat, számunkra szokatlan módón, egyféleképp belelökik a vízbe. Hogy miképp csúsznak be a hatalmas hajók - első látásra majdnem felborulva - nézze meg a videón!

Éppen nem volt kéznél egy hajóépítő ismerős sem, a Pallas lexikonból sikerült kideríteni - valószínűsíthetően - a módszer nevét és technikáját.

Dockok helyett a hajók vizalatti részeinek javítása - a hajónak szárazra tétele - u. n. siklók (sólyasiklók) által is történik. Ez a partról a vizbe nyuló, a viz fenekén nyugvó gerenda-szerkezet, amelyen a megfelelő szánka-talpakra fektetett hajó csuszik és gőzgépek vagy járgányok segítségével a partra huzatik, ill. onnan a vizre bocsáttatik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!