Vörösiszap

2010.10.31. 07:44

Iszapömlés - Fellebbezett a Mal Zrt. a fizetendő 10 milliós kártérítés miatt (frissítve)

Fellebbezett a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. abban az ügyben, amelyben a Fővárosi Bíróság (FB) tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának, a cég ugyanis a megindított perről, a társaságot kötelező végzésről csak az aznapi sajtóból értesült.

MTI

Három család közösségi szálláson, 700 ember rokonoknál, ismerősöknél

Három család tölti még a következő napokat is közösségi szálláson a vörösiszap sújtotta Devecserben, további 700 ember pedig rokonoknál, ismerősöknél lakik.

Az otthonukat elhagyni kényszerült emberek száma két hete nem változik, továbbra is mintegy 700 ember nem tudott még hazatérni, közülük 22-en továbbra is a devecseri zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson tartózkodnak.
   
Kolontáron, ahol 35 ház vált lakhatatlanná, a tulajdonosok rokonoknál, ismerősöknél, illetve karitatív szervezetek által felajánlott albérletekben vannak.
   
Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI tudósítójának vasárnap Devecserben azt mondta, a közösségi szálláson lakó család lakhatását albérletbe költözéssel segít megoldani egy segélyszervezet, de a mostani hétvégét még a volt bíróság épületében kell tölteniük.
   
A Veszprém megyei kisváros kármentesítésén vasárnap félezer ember és mintegy 200 technikai eszköz kezdte meg a munkát.
A kisvárosban lévő, még mintegy 10 ezer köbméternyi vörösiszapos földet a megsérült zagytározó melletti, védőgáttal körbekerített területre hordják reggeltől a munkagépek, mert az eddig használt tározó megtelt.   


Fellebbez a Mal


A károsult ügyvédje csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának a Fővárosi Bíróság (FB). Az FB az erről szóló közleményében kiemelte: a bíróság ideiglenes intézkedést hozott, nem az ügy érdemében döntött. Hidasi Gábor ügyvéd tájékoztatása szerint Konkoly József az első olyan károsult, aki elérte, hogy kára egy jelentős részét (több mint a felét) a Mal azonnal végrehajtható bírósági határozat alapján megtérítse. A bíróság az ideiglenes intézkedésről október 20-án, a felek meghallgatása nélkül döntött.
  
Ruttner György ügyvéd, a Mal Zrt. jogi képviselője szombaton közölte az MTI-vel: a perről és a Mal-t kötelező végzésről a cég és annak jogi képviselője először az október 28-i Népszabadság című napilapból értesült. A Fővárosi Bíróság marasztaló végzését - a keresetlevéllel és a november 30-i első tárgyalásra szóló idézéssel együtt - a Mal Zrt. csak jóval a fenti marasztaló határozat meghozatalát követően, az újságcikk megjelenését követő napon, október 29-én vette át, így ezen perről csak ekkor, utólag szerzett tudomást.
   
Az ügyvéd közlése szerint a végzés ellen a Mal Zrt. a kézhezvétel napján azonnal fellebbezést nyújtott be, "a Fővárosi Ítélőtáblától kérve annak jogszabálysértés miatti hatályon kívül helyezését, ugyanis a céget megfosztották a nyilatkozási lehetőségétől".
  
 Ruttner György ismertetése szerint a felek meghallgatása rendkívül sürgős szükség esetében, rendkívül szűk körben (alperesi mulasztás esetében) ugyan mellőzhető, azonban a kérelemre történő írásbeli nyilatkozási lehetőséget a felek számára mindenképpen lehetővé kell tenni, amelytől a Mal Zrt.-t a jelen esetben megfosztották.
   
A Mal Zrt. bármilyen további intézkedésével megvárja az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla döntését, "mert bízik abban, hogy a természeti katasztrófa nyomán a tározóból kiömlött vörösiszap - a térség elöntésével okozott óriási károkon felül - legalább az ország jogrendszerében nem okoz károkat, annak jogintézményeit nem veszélyezteti" - fogalmazott az ügyvéd.

Dosszié a vörösiszap katasztrófáról - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!