Állatvilág

2013.12.30. 14:25

Nem kóbor eb, aranysakál

Vát - Egy évszázada kihaltként tartották számon hazánkban, ám alig húsz éve ismét egyre gyakrabban hallani aranysakál-felbukkanásokról.

Lovász Lilla

A közelmúltban a Váti erdőn lőttek két aranysakál példányt, tavasszal pedig Egyházasrádóc közelében volt éjszakánként hallható az állat jellegzetes hangja. A ragadozó állománya egyelőre nő, ám ha a tőle való félelem miatt irtani kezdjük, képesek leszünk ismét kipusztítani.

– Régóta megkezdődött az állat egész Közép-Európát érintő északi irányú terjeszkedése, amit az is bizonyít, hogy tőlünk keletre, Erdélyben ugyancsak növekvő állományát figyelték meg – tudjuk meg Szinetár Csabától, a Nyugat-magyarországi Egyetem zoológia tanárától.

Az aranysakál külsőre leginkább egy kissé tépett kóbor kutyára hasonlít.

– Legközelebbi rokonai a farkasok, nem a rókák, ahogy sokan hinnék. A vörös ravaszditól sokban különbözik, ám a róka/aranysakál dilemma első ránézésre nem mindig dőlhet el. Az aranysakál szőrének „színpalettája" széles skálán mozog, néha az ezüstös, barnás árnyalat rőtbe csaphat át, ami egy hómezőn átsuhanó, fél pillanatra látott állatnál nem elég a faji hovatartozás eldöntéséhez. Az, hogy aranysakálról van-e szó, egészen biztosan csak az állat lábának tüzetes vizsgálatával állapítható meg, mégpedig alulnézetből: a harmadik és negyedik ujj talppárnái a Canis aureus-nál hátul egymással összeolvadnak, míg ez sem a rókánál, sem a kutyánál nem jellemző. A róka farka hosszú, lompos, akár a mesebeli Vuké, míg az aranysakálé jóval rövidebb és kevéssé vaskos. Lábai ellenben hosszabbak a rókáénál, így akár a fél méteres magasságot is elérheti az állat. Ez utóbbi miatt azonban a kutyától nehéz elkülöníteni. Óvatossága, intelligenciája szintén inkább a farkas-vért tükrözi. Utak mentén szinte egyáltalán nem találkozunk elütött aranysakál tetemmel: nem véletlenül, hiszen az állat igyekszik minél inkább távol tartani magát az embertől – jegyzi meg a zoológus szakember.

Ezért alaptalanok azok a félelmek, hogy az állat kertekbe lopózva gyermekekre támadna. Bár végszükség esetén nagyobb testű állatok elejtésére is képes, szó sincs arról, hogy a nagyvadállományt tizedelné az erdőkben: vaddisznó, őz elsősorban csak akkor lesz része menüjének, ha sebzett és elhullott állatokból lakmározhat – tudjuk meg. Ennek ellenére napjainkban lőszerrel díjazzák azt a hivatásos vadászt, aki aranysakált lő ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!