Állatvilág

2014.03.26. 15:45

Kedvencünket nevelni és oktatni kell

Nagyon fontos, hogy a gazda tudatos legyen már a kutya kiválasztásánál is. Mi alapján válasszunk társat, hogyan neveljük, oktassuk később? – erről beszélgettünk Horváth Lászlóval, a Szombathelyi Kutyapark Egyesület és kutyatanoda vezetőjével.

Farkas Eszter

Egy kutya, fajtától függően 10–15 évig él. Tehát ha nem is egy életre, de mindenképp hosszú időre választunk társat magunknak. Egyre több rémhír kering olyan szaporítókról, akik szabályosan gyártatják a kiskutyákat, s számos betegséggel, „hibával" találja szemben magát a későbbiekben az újdonsült gazdi.

Soha nem késő elkezdeni a tanulást, mindig lehet változtatni a rossz szokásokon. Fotó: Ohr Tibor

– A legfontosabb szempont, hogy személyiségünknek és életkörülményeinknek megfelelő kutyát válasszunk. Ha megvan az, hogy milyen fajtát szeretnénk, és a tenyésztőt is kiválasztottuk, érdemes többször elmenni, megnézni a kölyköt és a szülőket is. Mehetünk állatorvossal vagy hozzáértő szakemberrel is kiválasztani, de vannak bizonyos dolgok, amelyeket nem biztos, hogy észre fog venni még a hozzáértő szem sem. Fontos lenne, hogy a vásárlásról készüljön adásvételi szerződés, és kapjunk garanciát a tenyésztőtől is, ám ez nálunk nem egy bevett szokás. Amikor kiválasztunk egy kölyköt, fontos, hogy érezzük, illik-e hozzánk? Javasolnám, hogy választásnál nézzük meg a kutyamenhelyeket is, hiszen egy felnőtt kutyánál már kirajzolódtak a személyiségjegyek, így akár könnyebben bele is szerethetünk egy kutyába – magyarázta el Horváth László elnök.

Horváth László

Ha már megvan a kiválasztott társ, kezdődhet is a nevelés, oktatás.

– Manapság már nagyon fiatal korban elhozzák a kiskutyákat a gazdik, ami nem feltétlenül jó, hiszen vannak olyan viselkedésformák, amelyeket az anyjától tanul meg a kölyök, például ilyen a finom harapás. Az azonban kétségtelen, hogy a hazaérkezés első percétől kezdve neveli, tanítja kutyáját a gondos gazda. A kölyökkorban elsajátított tudás hatványozottan él a kutyában, ezért fontos is, hogy helyesen és tudatosan tanítsuk kedvencünket. A mi iskolánkban a legfőbb cél a kutya és a gazda közti kapcsolat tudatos elmélyítése, a kutyák kommunikációjának megismertetése a gazdákkal a kiegyensúlyozott együttélés érdekében. Szakítva a hagyományos kiképzési módszerekkel, erőszakmentesen tanítjuk a kutyáját, és itt meg kell jegyezni, hogy képezzük a gazdát. Tükör módszerrel dolgozunk, amely az ember és a kutya kapcsolatának egy olyan komplex szemlélete, amelyben sok mindennek helye van. A nevelés, a tanítási-tanulási képességek megszerzése, a kommunikáció, az együttélés, az ösztönkezelés, a gyógyítás, az életmód, a megismerés e rendszer részei. Ezen területek legjellemzőbb viszonyulása a tudatosság. Korábban féléves korban kezdték meg a kutyák képzését, manapság azonban már három-négy hónapos kortól javasolt részt venni olyan tanfolyamon, amely a gazdi és kutya közötti kommunikációt erősíti, valamint megismerteti a kölyökkel a környezetét, s a világot. Erre tökéletesen jó a kutyaovi. A kutyaovi után már jöhet egy alapfokú tanfolyam, ahol a gazda elnyeri a kutya figyelmét, alapvető elvárásokat megtanulja. A középfokú tanfolyam, amelyen a profi klikkeres tanítás fajtáit tanuljuk, és az ügyességi feladatokkal ismerkedünk, de sor kerül az ösztönkezelésre, azaz a helyes rangsor kialakítására és fenntartására helyezzük a hangsúlyt. Itt a gazdák már komoly tekintélyre tesznek szert, kutyájuk teljes mértékben kézben tartható, bárhol elengedhető és bárhol behívható. Fontos, hogy ha el is végeznek valamilyen tanfolyamot a kutyával gazdáik, utána is találjanak megfelelő elfoglaltságot, amely legalább heti egy-két alkalommal végezhető. Ehhez tökéletes, ha a gazdi belép egy klubba és ott folytatja a munkát. Például: agility, K99, nyomkövetés, őrző-védő kurzusok – emelte ki Horváth László, aki azt is hozzátette, hogy senki nincs elkésve, ha kutyája már nem kölyök, mindig van esély a tanításra és tanulásra.

– Soha nem késő elkezdeni a tanulást, mindig lehet változtatni a rossz szokásokon – tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!