Állatvilág

2014.03.24. 12:10

Vadmalac a kórházban

Szombathely - Különleges vendége volt pénteken éjszaka a Szombathelyi Állatkórháznak. Egy eltévedt vadmalacot vitt be egy autós.

Farkas Eszter

Egy állatbarát autós vitt be pénteken éjszaka a Szombathelyi Állatkórházba egy kóborló kis vadmalacot. Az állat az Oladi elkerülőn, az út közepén ácsorgott, amikor az autós észrevette, s berakta kocsijába majd bevitte az állatkórházba, ahol azonnal gondozásba vették. Sajnos a vadmalac másnap reggelre elpusztult.

A vaddisznó családi közösségekben, csapatokban jár, ezt kondának nevezzük. A csapat magját az öreg koca jelenti, a süldőkkel és a malacokkal.

Vadmalacot vittek be a Szombathelyi Állatkórházba pénteken (Fotó: Szombathelyi Állatkórház)

A kondához lazán vagy szorosabban kötődve további állatok is csatlakozhatnak. Gyakran az előző évi fiatalok is a közösségben maradnak, amíg ivarérettekké nem válnak.

A kanok csak alkalmilag keresik fel a kondát, anélkül hogy a fiatal állatokkal törődnének. Csak a szaporodási időszak kezdetekor csatlakoznak a kocákhoz. Estefelé megélénkül a konda, és a disznók táplálkozni indulnak. Ha elfogy a vadmalacok táplálék, messzire is elkóborolnak, hogy új táplálkozóhelyeket keressenek.

Többnyire lassú ügetéssel szaladnak, de ha menekülnek, bukdácsoló galoppba csapnak át. Ezt azonban csak rövid távon, többnyire csupán néhány száz méteren tudják tartani. Jól úsznak, ezért nagy folyók vagy tavak szigetein is megtelepedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!