Állatvilág

2014.11.19. 14:20

Kuriózum: tundrahattyú járt felénk

Celldömölk - Egy amatőr madarász, Somogyi Csaba kis hattyút látott Celldömölknél. A ritka madarat a barátja kapta lencsevégre.

Némethy Mária

- Amatőr madarásznak számítok, sokszor járok ki Celldömölk határába, a Marcalhoz megfigyelésre. Most vasárnap egy kiterjedt belvíznél láttam meg a kis hattyút, amit könnyű megkülönböztetni az ismert bütykös hattyútól, mert ennek a ritka madárnak a csőre citromsárga és fekete, míg a bütykösé narancssárga. Láttam most énekes hattyút is, az sem túl gyakori mifelénk. Úgy látszik, jó szériám van, mert októberben a Ság hegyen örvös rigót láttam, az is ritka madár - osztja meg velünk élményeit Somogyi Csaba amatőr madarász.

Fotó: Hencz Péter

A profitól, dr. Németh Csabától azt kérdeztük, mennyire ritkák ezek a madarak megyénkben.

- A kis hattyú mifelénk igazi kuriózum, az ugyanis a tundra régió madara. Az énekes hattyú a tajga övezet lakója, de a 18. század végéig nálunk is honos volt. A legutóbbi években már láttak Magyarországon is példányait, visszatelepültek az Ipoly völgyébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!