Állatvilág

2015.01.14. 11:25

A rossz tulajdonságai mellett nagyon magas a görények cukiság faktora

Nem elterjedt a görénytartás, de azért van olyan, aki pont az egyedisége miatt választja a kis ragadozót. Marci például szeret lopkodni, kicsit büdös, de azért egy pillanat alatt meg lehet imádni.

Lisztmayer Zsófia

– Macskát és kutyát is tartottunk már, de én egy különlegesebb állatot szerettem volna. Gondolkoztam afrikai törpesünön és nyuszin is, míg végül rátaláltam a vadászgörényre. Sokak szerint nem szép állat, viszont a pofijának kevesen tudnak ellenállni – pont így voltam ezzel én is. Marci néhány hetes korában került hozzám. Mindenképpen kölyköt szerettem volna, mert egy felnőtt görénnyel általában sokkal nehezebb dolgunk van, így őket csak gyakorlott görénytartónak ajánlják – mondta el az egyetemista lány.

Mint megtudtam, a görénytartás nem hasonlítható a macska-, vagy a kutyatartáshoz. A vadászgörények öntörvényűek és kevésbé nevelhetőek, mint egy kutya. Meg lehet nekik tanítani bizonyos dolgokat, például, hogy hallgassanak a nevükre, nagyfokú engedelmességre viszont nem lehet őket tanítani.

– Ami nagyon fontos, hogy a harapásról leszoktassuk a görényt. Ez szerencsére nálunk már nem probléma, de kitartó nevelés eredményeként jutottunk el idáig. A lényeg a következetesség – mondta el Király Nikolett.

Marci nagy egyéniség: alagutakat fúr, durcássá válik, ha visszavennék tőle a lopott holmikat, és furcsa macskának is nézték már

A szombathelyi lány elmondta, hogy a görények bizony eléggé kleptomániásak.

– Nálam elég gyakran tűnnek el a tollak, a szempillaspirálok, a zsebkendők, és még a ruhadarabok is. Ha Marci meglátja a táskámat, azonnal belemegy, és megnézi, mit tudna eltulajdonítani belőle. A holmik visszaszerzése nem egyszerű: csak akkor lehet visszavenni, ha nem látja, különben bedurcizik, rosszabb esetben pedig ölre megy érte. Amivel még vigyázni kell, hogy mindenbe alagutat ásnak, legyen az ruha, párna vagy akár könyvek. Marcinak elég egy fél óra, hogy úgy nézzen a ház, mint ha bombatalálat érte volna. Ő tehát igazi rosszcsont, de sokat lehet mosolyogni rajta – tette hozzá Király Nikolett.

A vadászgörénnyel viszonylag sokat kell foglalkozni, minden nap ki kell engedni a ketrecből. Nagyon fontos, hogy póráz nélkül nem lehet sétáltatni őket, valamint ügyelni kell a szökésre is. Király Nikolett elmondta, hogy amikor ki van engedve, nagyon aktív a görény.

– Ilyenkor jellegzetesen hátrafelé ugrálnak és játszanak a gazdájukkal. Ha azonban olyan személy érkezik hozzánk, akit Marci nem ismer, jobb elővigyázatosnak lenni: a vadászgörények gazdacentrikusak, ezért könnyen lehet, hogy a számukra idegen embert megharapják. Általában emiatt nem engedem megsimogatni, ha az utcán járunk, bár ezzel sokakat elszomorítok. Sokat kérdeznek róla, leggyakrabban azt, hogy mi a neve, mennyi idős, mit eszik, de akad olyan is, aki megkérdezi: milyen állat is a Marci. Különböző tippek is születnek ilyenkor, a legviccesebbek eddig a „nagy egér" és a „fura macska".

Mivel sosem volt görényem, nem sokat tudtam róluk eddig. Többször hallottam viszont, hogy elég büdösek. Király Nikolett szerint ebben az urbán legendában is van egy kis igazság. – A vadászgörényeknek valóban vannak bűzmirigyeik, amit azonban ritka esetben használnak, leginkább akkor, ha megijednek vagy támadnak. Ennek nem túl kellemes a szaga, de pár perc szellőztetéssel megszüntethető. A másik dolog a pézsmaszag, ami ivaros (hím) görényeknél zavaró lehet. Erre az ivartalanítás a legjobb megoldás, én is ezt fogom választani Marcinál. Az ivartalaníttatás lakásban tartásnál főleg ajánlott, a nőstényeknél pedig különösen fontos, mert bele is halhatnak a túltüzelésbe – mondta el a szombathelyi lány.

A görények tartása viszonylag költséges, mivel 90 százalékban húst esznek. Fontos, hogy be legyenek oltva szopornyica és veszettség ellen. Az állatorvosi költség nem túl olcsó, mivel a görény különleges állatnak minősül. Ezen kívül a felszerelések is sokba kerülhetnek, viszont rengeteg minden megoldható házilag: például a függőágyakat és a bújócsöveket is. Minden negatívum ellenére Marci belopta magát a szívembe, amivel szerintem sokan vannak még így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!