Állatvilág

2015.02.25. 17:35

Édes kis vízi szörnyeteg az axolotl

Szombathely - Turbó és Moby, a két axolotl jól bírják a hideget, regenerálódnak, ha a szükség úgy hozza, és akár tüdővel is tudnának lélegezni. Az állatfajta nem hétköznapi, gazdáik szerint pedig nem is kényesek.

Lisztmayer Zsófia

Nagy Jonathan szombathelyi bűvész és barátnője - aki egyben segédje is - Nagy Detti igazi állatbarátok. Egyebek között egy törpemalac és néhány gerle mellett két axolotl büszke tulajdonosai. Nagy Detti szerint nagyon izgalmas ez az állatfajta, és sok, korábban hallott dologra cáfoltak rá a kétéltűek.

- A tenyésztőnél azt mondták, hogy nem szabad kis kavicsokat tenni az akváriumba, mert megeszik, és megfulladhatnak. Én viszont azt olvastam, hogy jót tesz nekik, mert így könnyebben mozognak. Tettünk is az akváriumba kisebb köveket, és szerintünk valóban könnyen mozognak. Az igaz, hogy néha beveszik a szájukba, de akkor ki is köpik. Lassan már fél éve nálunk él Turbó és Moby, de azt nem tudjuk, hogy milyen neműek, mert nem lehet még megállapítani. Moby színe leopárdmintás, és lilák a kopoltyúi. Turbó pedig olyan, mint az albínó, csak neki rózsaszín a kopoltyúja, és fekete a szeme - mondta el Nagy Detti.

Az axolotl egy Mexikóban őshonos kétéltű élőlény, amely ma már a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Az aztékok gyakran fogyasztották el különböző ünnepeken, ínyencségként pedig ma is sokan kedvelik a húsát a dél-amerikai országban. A helyi piacokon illegálisan árulják étkezési célra. Egyik érdekessége a széles feje két oldalán található több pár kopoltyú, amely ivarérett korára is megmarad. Mindössze egy esetben veszíti el őket: ha a vízi élőhelye kiszárad. Ebben az esetben ugyanis a kopoltyúk leválnak a fejről, az állat pedig átáll a tüdővel való légzésre. Az axolotl-k akár huszonöt évig is elélhetnek.

Nagy Jonathan és Nagy Deti nagyon megszerették Moby-t és Turbót, később akár tenyésztéssel is szívesen foglalkoznának Fotó: Lisztmayer Zsófia

Az axolotl tartása nem igényel különösebb odafigyelést, viszont viszonylag nagy akváriumban szükséges őket tartani. Ha nem elég nagy az életterük, akkor ugyanis depressziósak lehetnek, majd elpusztulnak. A bűvész és barátnője jelenleg egy hatvan literes akváriumban tartja Turbót és Moby-t, amiben bőven van helyük.

- Ha teljesen kifejlődnek, körülbelül 30 centiméteresek lesznek, akkor lehet, hogy beszerzünk majd egy nagyobbat. Mi két-háromhetente tisztítjuk ki teljesen a helyüket. Az ürüléket azonban mindig el kell távolítani a vízből, valamint csak annyi élelmet szabad betenni, amennyit tényleg megesznek. Ha van egy jó vízszűrő, és odafigyelünk a megfelelő ételmennyiségre, akkor elég ilyen gyakran kitakarítani az akváriumot. Nem olyan kényesek, de a hideget azért jobban díjazzák, az akváriumban körülbelül 20 fokos a víz. A halakat mindig is unalmasnak tartottam kicsit, de ez a kétéltű rögtön megtetszett, mert nagyon izgalmas - mondta el a bűvész segítője.

Az axolotl nem akármilyen képesség birtokában van: képesek ugyanis visszanöveszteni lábaikat, farkukat, több belső szervüket, sőt, szívük és agyuk egy részét is. A regeneráció pedig néhány hét alatt lezajlik.

- Turbónak csak a teste egyik oldalán volt lába, amikor elhoztuk a tenyésztőtől. Ott ugyanis kis helyen volt sok axolotl összezsúfolva, és előfordult, hogy megették egymás végtagjait. Körülbelül két hét alatt azonban vissza is nőttek a lábai - tette hozzá Nagy Detti.

A különleges kis kétéltűek mindent megesznek, amit be tudnak venni a szájukba. Ragadozó életmódjuk miatt azonban nem jó ötlet összezárni más fajokkal, kannibál hajlama miatt pedig érdemes csak közel azonos méretű axolotl társaságában tartani. Nagy Detti elmondta, hogy van kifejezetten számukra készült táp, de megeszik a csirkemellet, a kukacot, és a fagyasztott halat is.

- Előfordult már, hogy amikor adtuk be nekik az ételt, rögtön a kezünket célozták meg. Korábban több másik halunkat is megették, pedig voltak neonhalaink és fekete molly-jaink is. Körülbelül két-háromnaponta kapnak enni, a mennyiséget azonban nehéz elmondani. Mi kézből etetjük őket, hogy rögtön megegyék. Amikor fagyasztott halat kapnak, akkor mindig annyit adunk, amennyit elvesznek. A halat földaraboljuk, és kivesszük a gerincét, hogy ne sértsék fel a hasukat. Tápot nem régóta kapnak csak, ebből mindig érzéssel szórunk a vízbe, de sajnos szokott maradni belőle. Az viszont egyértelmű, hogy az élő dolgokat jobban eszik - mondta el a bűvész segítője.

Nagy Jonathán szerint kicsit ijesztő kézbe venni a kétéltűeket, de nagyon aranyosak.

- Olyan kis varázslatos lények, mint mi vagyunk - tette hozzá nevetve. - Sok halam volt már, és mindig azt mondják, hogy nagyon kell figyelni a víz tisztaságára. Ez így van, tényleg jót tesz nekik, de most már annyi különböző szert lehet venni, hogy szerintem nem olyan fontos. Az akváriumot viszont nem lehet lefedni, hogy jól tudjon szellőzni.

A bűvész hozzátette: Szeretnénk majd kis axolotl-ket is később, csak utána kell járnunk a dolognak, és persze ki kell majd deríteni Turbó és Moby nemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!