Állatvilág

2015.05.13. 17:07

A talált ebeket fűthető ketrec és valódi gondoskodás fogadja a celldömölki telepen

Celldömölk - A település ebrendésze akár este 11 órakor is volán mögé ül, ha egy kóbor kutyát kell biztonságos helyre szállítani.

Lisztmayer Zsófia

A celldömölki ebrendészeti telep nem az a hely, ahol rettegniük kellene az állatoknak. A telepet jelenleg vállalkozóként működtető Schimmer Győzőnél ugyanis nehezen találni nagyobb állatbarátot a szakmában. Nagy Tímea, az Állatvédők Vasi Egyesületének tagja régóta áll kapcsolatban Győzővel, akire mindig számíthatnak az állatvédők és az állatok is. Tímea szerint a vizslamentés akciója kapcsán ismét kiderült, hogy nagyon szerencsések Celldömölk környékén a telep, valamint az ebrendész miatt.

Schimmer Győző (balra) ebrendészeti telepén ideiglenes otthont találnak a kóbor kutyák, és gondoskodnak is róluk. Az ebrendész Fehér László polgármesterrel szerepel a képen. Fotó: Gyuricza Imre

– A kóbor állatok befogása, és az elhelyezése működhet úgy, mint Szombathelyen, ahol az önkormányzat egy gyepmesteri telepet tart fenn, és működhet úgy is, hogy van egy vállalkozó ebrendész, aki szerződésben áll a környék önkormányzataival. Kevés Győzőnél elkötelezettebb állatvédőt ismerek, és tényleg szerényen végzi a dolgát. A vizslamentési akciónál vasárnap reggel az állatvédőrség munkatársa telefonált, hogy a helyszínre tartanak a rendőrök. Aggódtak, hogy hol tudjuk majd elhelyezni a kutyákat. Mondtam, hogy az ebrendészeti telepre viszem őket, mire aggodalmaskodni kezdtek: tisztában vannak ugyanis azzal, hogy a hasonló telepeken milyen körülmények között tartják az állatokat. Négy saját kutyám van, ezért nem tudtam volna magammal vinni őket, de mondtam, hogy a celldömölki telepnél jobb és sterilebb helyet nem is lehetne találni a vizsláknak. A helyről már külföldi médiumokban is jelentek meg fotók és leírások, ugyanis európai szinten is a legjobbak között van elrendezés és tisztaság szempontjából is. Általában naponta kétszer takarítanak, de igény szerint akár többször is. Ráadásul van fűtött ház a kiskutyáknak, és még egy orvosi szoba is – mondta el Nagy Tímea.

Az ebrendészeti telepen sok fejlesztés történt az elmúlt években. Fotó: Gyuricza Imre

Schimmer Győző azóta szereti a kutyákat, amióta az eszét tudja. A telepen 1989-ben kezdett el dolgozni, a lakossági visszajelzéseknek köszönhetően pedig egyre jobban elterjedt a híre. Mint megtudtuk, a celldömölki önkormányzat 15 éve már Sárvárral is szerződésben áll, összesen pedig 22 településen látja el a feladatait az ebrendész. Ebből is látszik, hogy van létjogosultsága a telepnek. Győző kezdetben a főállása mellett vette át a feladatokat, és a szabadidejében végezte a dolgát. Az ebből származó jövedelmet félretette, az évek során történt fejlesztések ebből a pénzből valósultak meg. Két éve főállásban végzi a munkáját Győző teljes erejét a kutyák megsegítésére fordítva. Az elmúlt években a nagy testű kutyáknak tíz négyzetméteres boxokat alakítottak ki, az egész telepet pedig betonkerítéssel kerítették el. Kialakítottak egy vizsgáló helyiséget, és az összes boxban megoldották a világítást is. A húsz férőhelyes telepen jelenleg négy kutya van, de beszélgetésünket követően Győző Sümegre utazott egy szukáért és annak két kölykéért. Az ebrendész elhivatottsága abból is látszik, hogy ha este 11 órakor hívják Sárvárról, akkor is beül az autóba, és elmegy az állatért.

Az Animal Life osztrák szervezettel 15 éve működik együtt Győző, ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy már csak a gyógyíthatatlan állatokat altatják el.

– A szervezet elnöke óriási állatbarát, az állatok mellett a legvégsőkig kitart. Mikor elkezdett dolgozni, szinte folyamatosan teltházzal küzdöttünk. Leginkább a kóbor kutyákkal foglalkozunk azokon a településeken, amelyekkel szerződésben állunk, de esetileg máshova is ki szoktunk menni.

A befogott kutyák pedig minden esetben új gazdit találnak a celldömölki ebrendésznek köszönhetően, ha a régi nem jelentkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!