Állatvilág

2015.10.07. 12:09

Őszi macska, gyenge macska? - Hogyan óvjuk meg kedvencünket a hidegebb időjárás veszélyeitől?

Nagyanyáinktól sokszor hallhattuk azt a mondást, miszerint az ősszel született macskák nagy többsége elpusztul. Van valóságalapja a népi hiedelemnek, a hidegebb évszakban született kölykökre ugyanis nagyobb figyelmet kell fordítani, mint tavasszal született társaikra.

Vadas Krisztina

Persze minden újszülött élőlényre fokozottan figyelni kell, de úgy tűnik, a hűvösebb időben született cicák érzékenyebbek, mint a többiek. Ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet, könnyen megeshet a baj. Főként a csökkenő hőmérséklet az, ami ilyenkor a problémák előidézője lehet. Habár az anyatej a szoptatás időszakában még védelmet biztosít a kicsinyek számára, hathetes kor után már a gazdáknak kell gondoskodni a megfelelő védelemről.

Az első és legfontosabb teendő, amivel megvédhetjük a kiscicát az, ha elvisszük az állatorvoshoz és megkapja a megfelelő védőoltásokat. A fertőző macskabetegségek elleni vakcina beadását eleinte gyakrabban ismételni kell, hogy kialakulhasson a megfelelő védelem. Ha a macska nem lakásban tartott, akkor érdemes neki beadatni a veszettség elleni oltást is – habár nekik nem kötelező, mint a kutyáknál.

Büfi

Fontos tényező lehet a kiscica életében, hogy kint vagy bent élheti-e a mindennapjait. A kint tartott apróságokat sokkal több veszély fenyegeti, mint lakásban tartott társaikat. Mivel a kismacskák még törékenyek, sokkal könnyebben megfázhatnak a hűvösebb levegőn. A gazdának már a szüléstől fogva gondoskodnia kell a meleg alomról, ahol biztonságban nevelkedhetnek a kölykök. Ha már elérték a leválasztás korát, továbbra is szükséges egy olyan hely, ahová elbújhatnak a zordabb időjárás elől. Szeles időben főként a szemük betegedhet meg: begyullad, csipás lesz. A kinti tartású macskáknál fennáll a férgesedés veszélye is: ezt kivédhetjük azzal, ha az oltások alkalmával féreghajtót is kap az állat, de ez sem jelent teljes védelmet.

Büfi és Bakos Ágnes

A megfázás tünetei lehetnek az orrfolyás, köhögés, levertség. Ez a kicsik esetében különösen veszélyes lehet. Bármilyen feltűnő viselkedésmódosulás, étvágytalanság vagy elhanyagolt bunda esetén azonnal keressünk fel egy állatorvost, mert ezek mind betegségek tünetei lehetnek. A viselkedése mellett figyeljünk a macska vizeletére és székletére is, mert ezek is sokszor árulkodnak különböző betegségekről.

A táplálás szintén nagy szerepet játszhat egy kiscica egészségi állapotában. Érdemes először kifejezetten kölyköknek való eledelt adni nekik, mert az ezekben található tápanyagok mind elősegítik a kölyök immunrendszerének megerősödését és a megfelelő fejlődést is.

Kolléganőnk, Bakos Ágnes is nagy cicarajongó, jelenleg három macskával él együtt. Ő tavaszi és őszi cicát is nevelt már, így saját tapasztalataira alapozva tud nyilatkozni a témáról.

Büfi és Matyi

– Matyi és Klári testvérek. Szeptemberben születtek, az anyukájuk udvari cica volt, de nem nagyon törte magát értük. Hathetesen kerültek lakásba, pedig  szükségük lett volna még az anyjukra az etetés és a tanítás miatt is. Büfi tavaszi macska, ő két évvel később került hozzám. Ha összehasonlítom őket, akkor a legfőbb tanulság, hogy Büfi sokkal szebben fejlődött, mint Matyi és Klári.

Az őszi cicákkal hetekig kínlódtunk a csipás szemekkel, valószínűleg huzatot kaptak, amikor még az udvaron éltek. A csipás szemek általánosak az őszi cicáknál, de nagyon fontos, hogy a vizes törölgetés tilos! Csak kiszárítja a szemet, ezt megtanultam – meséli Ági.

– Tapasztalataim szerint egyéves kor körül tűnik el a különbség a tavaszi és az őszi macskák között – persze megfelelő ellátás mellett, és azt is számolva, hogy Matyika lány, Klári és Büfi pedig herélt kandúrok. Büfike ivartalanítási műtétjénél az állatorvos például gratulált az "új kutyámhoz" - ennyit arról, hogy a tavaszi macskák jobban fejlődnek... – mondja Ági.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!