Állatvilág

2016.03.23. 11:22

Kutyás és macskás gazdik figyelem: itt a párzási szezon!

Mindkét állatfajnál, a kutyánál és a macskánál is a tavasz a párzási szezon, ezért a gazdiknak fokozottan figyelni kell rájuk. Dr. Varjú Gábor állatorvos ad tippeket a gazdiknak, mire kell ilyenkor figyelni.

Vadas Krisztina

Macska: erősek a jelek

– A macskáknál még inkább szezonális a párzás, mint a kutyáknál – kezdte dr. Varjú Gábor.

A macskák tobozmirigye érzékeli, hogy egyre hosszabbak a nappalok, így megkezdi a hormontermelést, amely elindítja aztán az ivarzási ciklusukat. Ez már február végén-márciusban elkezdődhet.

A nőstény cicáknál ilyenkor jól észrevehető tünetek lépnek fel: főként panaszosan nyávognak, mintha sírnának. Ezt sokfelé lehet hallani tavasszal. A lakásban tartott állatnál ez különösen kellemetlen lehet.

– Több olyan gazdival is találkoztunk már, aki hétvégén vagy ügyeleti időben kérte, hogy ivartalanítsuk a macskáját, mert annyira durvák voltak a tünetek. Az is sokszor előfordul, hogy azt hiszik, valami baja van a cicának. Ilyenkor megnyugtatjuk a gazdát, hogy nem kell aggódni – mesélte az állatorvos. A nőstény cicák egyébként háromhetente ivarzanak, egészen addig, amíg nem párosodnak. Utána körülbelül 59-60 nap múlva pedig megszületik az alomnyi kölyök.

– Összességében a tanácsom az, hogy aki nem tenyészállatot tart, az ivartalaníttasson. Ez egyórás beavatkozással gyorsan megvan, és minden probléma megoldódik – tette hozzá dr. Varjú Gábor.

A tapasztalatok szerint a kandúr cicák gazdái kevésbé figyelnek erre, mert a szaporulat végül nem őnáluk jelentkezik. Fontos azonban kiemelni, hogy a kandúroknál különösen hasznos az ivartalanítás, ugyanis az ivaros kandúrok a párzási időszakban sokat verekszenek, így megsebesülnek, és fertőző betegségeket is összeszedhetnek. Emellett az ivartalanításnak köszönhetően várható élettartamuk is nő: míg egy ivaros kandúr 5-6 évig, addig egy herélt cica akár 9-10 évig is élhet.

Kutya

A kutyáknál egy kicsit más a helyzet, nálunk nincs annyira szezonhoz kötve az ivarzás. Évente kétszer tüzelnek, az egyik ebből  a kutyák nagy többségénél azonban tavasszal következik be. A szukák tüzelése három hétig szokott tartani, ebből a második hét a kritikus: ekkor engedik közel magukhoz a kanokat. Ha kertben tartott kutyáról van szó, akkor a gazdák biztosan tudhatják, hogy épp ivarzik, hiszen ilyenkor a környék összes kan kutyája megjelenik a kapuban.

Tűzoltásként megoldás lehet elzárni a kutyát, de ma már vannak olyan hormonkészítmények, amelyekkel el lehet nyomni a tüzelésüket. Ezeket megelőzésként is lehet adni még a kritikus időszak előtt, de közben is beadható emeltebb dózisban.

– Ezt a beavatkozást nem ajánljuk sokszor megismételni, mert akár gennyes méhgyulladást is lehet a mellékhatása – hangsúlyozta az állatorvos. – Akárcsak a macskák esetében, itt is azt tudom tanácsolni: aki nem tenyészállatot tart, az ivartalaníttassa kedvencét.

Egészségügyi előnyei is vannak az eljárásnak: az ivartalanított szuka kutyáknál szinte a nullára csökken az emlődaganat kialakulásának esélye, és a gennyes méhgyulladás is elkerülhető.

A kankutyák ivarzásukkor törekszenek a dominanciára, ezért agresszívak lehetnek: ez is elkerülhető az ivartalanítással. Kevesebbet csavarognak, és prosztataproblémák előfordulása is csökken.

Dr. Varjú Gábor hangsúlyozta: az ivartalanítás hátránya mind a macskáknál, mind a kutyáknál, hogy fennáll az elhízás veszélye. Ilyenkor a gazdi felelőssége, hogy megfelelő eledellel és mennyiséggel táplálja kedvencét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!