Állatvilág

2016.06.29. 16:20

A kutyák is nyaralnak?

Sok gazdinak okoz fejtörést, hogy mit csináljon kedvencével, míg nyaral. Kunhegyesi Tibor babérkoszorús kutyakiképző mester adott tanácsokat, mi alapján válasszunk panziót, illetve mik a jó kutyapanzió ismérvei.

Vadas Krisztina

Kunhegyesi Tibor szerint a legnagyobb probléma, hogy sok gazdi nem tudja, mit is takar pontosan a kutyapanzió. A köztudatban ez kutyamegőrzőként él, tehát vigyáznak a kutyára, amíg a gazdi nyaral. De ez egészen másról szól. Az a kutya, amit egy vadidegen helyre odaad a gazdi, azt gondolhatja, hogy őt elhagyták, és nem tudja, mi lesz vele. Egy jó kutyapanzióban ezen átsegítik a kutyát.

- El kell neki magyarázni, hogy ő nem egy cserbenhagyott kutya, hanem olyan helyre került ahol szeretik, vigyáznak rá, ahol ő is nyaralhat egyet - mondta a szakember.

Kunhegyesi Tibor minden délelőtt játszik a panzióban vendégeskedő kutyákkal Fotó: Szendi Péter

De mi alapján döntheti el a gazdi, hogy vajon tényleg jó helyre vitte-e a kutyusát?

Először is bízni kell a saját emberismeretünkben, beszélgetni kell a panzióssal. Ha nem alakul ki a bizalom, a szimpátia, akkor nyilván nem szívesen visszük oda a kutyát se. Azonban fontos arra gondolni, hogy a panziósok magukról nem fognak rosszat mondani, ezért tegyünk fel kérdéseket, amiből kiderülhet, valóban úgy van-e, ahogy mondja.

Nézzük meg a terepet! Képzeljük el, milyen lehet azon a helyen a kutyák napirendje. Van-e hely, ahol mozoghat, van-e elég tér a játékhoz. Ha kennelekben tartják a kutyákat, akkor valószínűleg a szabad mozgás nem biztosított, a boxos elhelyezésnél viszont mindenképp kiengedik játszani a kutyusokat. Fontos szemügyre venni azt is, hogy zajos-e, poros-e a környezet. Emellett figyelembe kell venni, hogy az előírások szerint kutyatelepet nem lehet a lakott területtől számított ötszáz méteren belül kialakítani.

Fontos, hogy keressünk referenciákat. Kérdezzünk rá, mióta foglakozik ezzel, főállásban csinálja-e a panzióztatást. - Amikor jön a gazdi a kutyájáért, az mindent elmond neki. Nem mindegy, hogy ez összetört, hangulattalan, vagy egy boldog, kiegyensúlyozott kutyát kap vissza a gazdi - mondta Kunhegyesi Tibor.

- A kutya felbecsülhetetlen érzelmi értékkel bír a gazdája számára. A panzióztatás az anyagi felelősségen túl egy rendkívül nyomasztó, mentális felelősség is. Mikor bekerül a kutya a panzióba, tudat alatti izgalom kapja el az embert, nehogy valami baja legyen, valami történjen, mert ha jön a gazdi haza, akkor hogy számol el vele. Ez egy édes teher - hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!