Összetartó közösség

2024.05.03. 10:00

Országos hírű programok Ikerváron

Mozgalmasan telt az elmúlt évtized Ikerváron. Országos hírű lett az ikertalálkozó, a versmondó verseny. József-napkor a Batthyány-család egészségére koccintanak.

Horváth László

Idén a 18. Versünnep volt Ikerváron. Értékel a zsűri

Fotó: Szendi Péter

Batthyány József gróf (a mártír miniszterelnök édesapja) 1809-ben íródott levelében legelőt adományozott Ikervárnak. A hagyatékban ez áll: „minden esztendőben március 19-i, azaz Szent József napján ezen a jóletéteményemről hálaadó szívvel megemlékezvén s megirt düllő szinén egészségemért egyet inni és gyermekeiknek örömmel eszekben kutatni, hogy azon nap hozzám Uraikhoz mutatott igaz vonszásokért ezen düllővel kegyesen megjutalmaztattak.” Ezért bő évtizede Ikerváron minden évben József-napkor kimennek falu határába és kint a réten az ő egészségére koccintanak.

 – Egyre ismertebb és már országos, sőt nemzetközi hírű lett az ikervári ikertalálkozó – kezdte Fehér Ferenc polgármester. – A Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár minden évben közzéteszi a felhívást, és örömünkre mindig szép számmal jelentkeznek az ikertestvérek, vagy az ikreket nevelő szülők. A programot a szüreti vigassággal együtt tartjuk meg. Falunk másik nagy rendezvénye, (az ugyancsak a Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár szervezte) ikervári versünnep is egyre elismertebb, hiszen innen lehet a Regösök Húrján Országos Versmondó Verseny döntőjébe jutni. Az idén áprilisi, költészetnapi regionális fordulóra az egész Dunántúlról érkeztek iskolások. 

A versmondás négy helyszínen zajlott. A térségben egyedüliként itt működik a 17 turbinás szélerőműpark. Az üzemeltető cég anyagilag is támogatja a sportéletet, vagy az immár kétnaposra bővített falunapot. 

Összejött egy remek csapat, akik kiveszik a részüket a szervezésben, a lebonyolításban, végül az elpakolásban, a rendrakásban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában