Állatvilág

2017.03.08. 16:40

Ezt szerezze be, ha kutyát szeretne!

Az első kutyát hazavinni felejthetetlen érzés. Ugyanakkor ne felejtsük: ez alapos előkészületeket igényel a leendő gazdi(k) részéről, mind fizikailag, mind lelkileg.

Vadas Krisztina

Egy kiskutyát befogadni a családba óriási boldogság. Ám sokan nem gondolják végig, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy megfelelő otthont biztosítsunk számára. Mielőtt hazavisszük a kiskutyát, néhány dolgot be kell szerezni és a terepet is kiskutyabiztossá kell tenni.

KÖRNYEZET

Fontos először azt tisztázni, hol helyezzük el a kutyust. A lakásban, azokban a helyiségekben, ahová bejárhat, pakoljunk el mindent az általa elérhető magasságból. A kölykök szeretnek mindent felfedezni, legfőbb tapasztalatszerzési módjuk pedig a szaglászás és az ízlelés. Ezért nagy a valószínűsége annak, hogy ami elöl marad, azt megrágcsálják. Ha az udvaron szeretnénk tartani a kiskutyát, akkor gondoskodjunk arról, hogy minden balesetveszélyes eszközt elpakoljunk. Emellett arra is figyelni kell, hogy ha a kutya számára mérgező növény van a kertben, akkor azt megfelelően kerítsük el, hogy ne férjen hozzá. A szökésbiztos kerítés alapfeltétel, ha pedig kennelt építünk, akkor fontos, hogy a kutya várható felnőttkori méretéhez igazítsuk az alapterületet.

Habár a kiskutyák szeretnek gazdáikkal az ágyban aludni, szükségük van saját fekhelyre is Fotó: Vadas Krisztina

TÁPLÁLÁS

Szerezzünk be két külön tálat: egyet az etetéshez, egyet pedig az itatáshoz. Fontos tudni, hogy a kiskutyák nem a nyugodt táplálkozásról híresek, a tálat akár az egész helyiségen keresztül tolják maguk előtt. Ezért érdemes vagy csúszásgátlóval ellátott tálakat venni, vagy olyan anyagút, amelyet súlyából fakadóan nem tud arrébb lökni.

Még a kutyus megérkezése előtt gondoskodjunk a szükséges tápról is. Ha tenyésztőtől vásároljuk, kérdezzük meg, mit evett előtte a kölyök, és fokozatosan szoktassuk át az általunk választott tápra - de maradhatunk annál a fajtánál is. Egy a fontos: mindenképpen kölyköknek kifejlesztett eledelt vásároljunk, mert azok tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szükséges tápanyagokat. Idővel nedves ételt (konzerv, tasakos étel) is adhatunk neki, de ne ez legyen a fő táplálék. A szakértők úgy fogalmaznak: a kutyáknak olyan a konzerv, mint az embereknek a leves, a táp pedig olyan, mint a főétel. Tehát nem érdemes erre korlátozni az etetést, mert nem fog megfelelően fejlődni.

FELSZERELÉS

A legfontosabb a nyakörv vagy hám, valamint a póráz. Érdemes az idomítás, tanítás idejére fix hosszúságú, erős anyagú pórázt vásárolni. Amikor már szépen sétál és megszokta a megkötést , akkor válthatunk automata, azaz változtatható hosszúságú pórázra. A nyakörv vagy hám kiválasztásánál óvakodjunk a műanyag hatású, nejlon anyagú daraboktól: azok felsérthetik a kölyök bőrét. A szövet a legmegfelelőbb választás: strapabíró és kényelmes is. A méret kiválasztásához vigyük magunkkal a kutyust is, hogy rá tudjuk próbálni. A nyakörv akkor megfelelő méretű, ha két ujjunk kényelmesen befér a nyak és a nyakörv közé, de annál több hely nincs. Bilétát is tegyünk a nyakörvre, amelyre felírjuk a nevünket és a telefonszámunkat.

FEKHELY

Még ha úgy is döntünk, hogy a kutyus alhat velünk az ágyban vagy a kanapén, akkor is vegyünk neki saját fekhelyet. Fontos, hogy legyen egy olyan kuckója, amely csak az övé, ahová elhúzódhat a világ elől, ha úgy szeretné. A méreteihez megfelelően válasszunk fekhelyet: fontos, hogy később is kényelmesen elférjen benne. Legyen jól tisztítható anyagból, hiába szebbek a plüss kis-ágyak.

EGYEBEK

Több kisebb dolgot is be kell szerezni. A kutya szőrétől függően a megfelelő ápolóeszközöket: kefét, fésűt, trimmert. Egy karomvágó olló sem árt, de használatához először mindenképpen kérjük állatorvos vagy kutyakozmetikus segítségét. A játékokról sem szabad elfeledkezni: minél több van belőlük, annál kevésbé esnek áldozatául a papucsok és más tárgyak a rágcsálási vágynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!