Állatvilág

2017.08.23. 17:45

Az utolsó fénykép...

SZOMBATHELY Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy megszelídítettük a macskát, pedig csak közelebb él az emberhez - de ragadozó. Aki nincs rá felkészülve, nehezen szembesül ezzel a ténnyel.

Bakos Ágnes

Napsütéses augusztusi délután, a szombathelyi színház fényben fürdő épülete - előtte pedig egy fiatal füsti fecske. Fotóra kívánkozó látvány, és a madárka szívesen modellt is állt a képhez. Igazi idill a fotós és az apró szárnyas között - csakhogy a közeli bokorból támadás fenyegetett. Sem a madár, sem a fotós nem tudta, hogy ragadozó feni a fogát éppen: készítette a körmeit, puha talpain közelített. És lecsapott, éppen akkor, miután elkészült a csodás fénykép a fecskéről. Sokk volt az eset a fotósnak: minden macskára haragszik azóta is.

A fiatal füsti fecske kíváncsian tekintett a fényképezőgépbe, akkor jött a macska Fotó: Unger Tamás

"Egyen alutasakos ételt!" - ezzel a felkiáltással számolt be (többször) a megrázó élményről. Testközelből látta az elfogást, a sikeres vadászatot - akkora meglepetés volt, hogy még fénykép sem készült az esetről. Megmaradt viszont ez az utolsó portré: kíváncsi fiatal fecske, belefeledkezve a fényképezőgépbe. Arra emlékeztet, hogy a házimacska is ragadozó. A macskák már leg-alább 10 ezer éve élnek az emberrel vagy az ember mellett, azonban egy nemrég készült genetikai kutatás szerint a házimacska a mai napig nem különbözik lényegesen vadon élő társaitól - továbbgondolva, nem is igazán háziasítható.

A macskák vadásznak: akkor is, ha nem lesz ebéd vagy vacsora a madarakból, egerekből, hanem ajándék lesz a gazdájának a levadászott példány. A macska pedig elégedetten letelepedik a száraz táp mellé. Aki nem hisz a genetikai kutatásoknak vagy a fecsketekintetnek, az olvassa el Kiplingtől A magányosan sétáló macskát.
A lényege: Én nem vagyok barát és nem vagyok szolga. Én a magányosan sétáló macska vagyok...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!