Állatvilág

2015.06.17. 15:05

Megmentették a sérült őzgidát - A kis állatot valószínűleg megharapták, de azért van esély a teljes felépülésre

Döbörhegy - Az őzgida vélhetően egy kutyatámadás során sérült meg súlyosan, és bár az egyik szemét elvesztette, van remény a felépülésre.

Lisztmayer Zsófia

Bogáti András önkéntes állatmentőnek hétfőn késő este telefonáltak azért, mert egy őzgidát találtak Döbörhegyen. Az állatot az Állatvédők Vasi Egyesületének egyik önkéntese gondozta, aki Andráshoz fordult, mivel nem tudtak mit kezdeni a gida súlyosnak tűnő sérüléseivel. Az állatmentő a helyszínre sietett: a telefonja éjjel-nappal be van kapcsolva, ezért bármikor a sérült állatok segítségére tud sietni. Az őzgidát a szombathelyi állatkórházba vitte az állatmentő, de először reménytelennek tűnt az állapota.

– A lábán olyan mély volt a sérülés, hogy a hüvelykujjam is belefért volna. A gennyet kimosták belőle, majd lefertőtlenítették a területet. Antibiotikumot kapott a gida, és szerencsére este 11-kor az egyik állatmentő kolléganőtől még kecsketejet is tudtam szerezni. Hazavittem, majd három óránként felkeltem hozzá, és megetettem. Egy olyan helyen sikerült időközben ideiglenesen elhelyeznem, ahol folyamatosan figyelnek rá, és elviszik a szükséges kezelésekre az állatkórházba. Hálásak vagyunk a kórházban dolgozóknak, mert mindent megtettek a gidáért, ráadásul ingyen – tette hozzá.

Varga Hajnalka asszisztens, valamint Bogáti András vigyáznak a Döbörhegyen talált sebesült őzgidára. Az állat jelenleg egy szombathelyi ideiglenes befogadónál gyógyulgat, de ha minden jól megy, akkor visszatérhet a természetbe.

Dr. Varjú Gábor állatorvostól megtudtuk, hogy a gida sérült szeme a gyulladás miatt begennyesedett, harapottnak tűnő gennyes sebek voltak ezen kívül a homlokán, illetve a jobb combjában találtak egy nagy tályogot.

– A tályogot megnyitottuk, fertőtlenítettük, majd antibiotikumot kapott a gida. A szeménél elsődleges ellátás történt, később azonban lehet, hogy meg kell majd műteni, ha a gyulladás elmúlik. Nagyon kicsi az állat, és eléggé le volt gyengülve, amikor András behozta a kórházba. Mivel egyébként is érzékeny állatok az őzek, nem lehet biztosra mondani, hogy túléli, de azért van rá esély – tudtuk meg Varjú Gábortól.

Bár Bogáti András általában vad madarakat és védett vadállatokat ment, mostanában egyre többször hívják akkor is, ha rókát vagy őzet találnak. Ha könnyebb sérülésekkel találkozik, megpróbálja ellátni azokat, súlyosabb esetekben pedig a szombathelyi állatkórház munkatársainak segítségét kéri.

Dr. Varjú Gábor szerint van remény a felépülésre, de a gida szemét talán műteni kell. Fotó: Dr. Varjú Gábor

– Jó lenne, ha Vas megyében lenne egy olyan állatmenhely, amely be tudná fogadni ezeket az állatokat. Ha lenne valaki, aki egész nap tudna foglalkozni velük, akkor sokkal egyszerűbb lenne. Az önkéntesek mindent megtesznek, amit csak tudnak, de sokszor többre lenne szükség. Az azonban fontos, hogy ha valaki talál egy vadállatot, akkor ne vegye kézbe, hanem hívjon inkább szakértőt. A Döbörhegyen talált őzgida mindössze három kilós volt, de akkor is komoly sérüléseket tudott volna okozni, hiszen mégiscsak vadállat. A természetben mi csak vendégek vagyunk, az a vadállatok élettere – mondta el András.

Az őzgida elhelyezése nem egyszerű feladat, mivel folyamatos emberi jelenlétre és gondozásra van szüksége. A gidát etetni kell, majd ha eljön az idő, vissza kell vadítani a természetbe. A valószínűleg kutya támadás áldozatául esett gida ráadásul meg is vakult az egyik szemére, ezért hosszadalmas folyamat lesz a természetbe való visszaszoktatása.

– Egy ép, egészséges állat visszaszoktatása is nehéz, nemhogy egy sérülté. Évekig tart, és nem kevés pénzt emészt fel, amit saját költségen kell megoldani. Az őzike azonban jó erőnek örvend, és amikor velem volt, éjszaka is rendesen evett. Az elkövetkező hetek még kritikusak lehetnek, mivel meg kell előzni a fertőzésveszélyt, de reméljük, hogy minden rendben lesz – tudtuk meg Bogáti Andrástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!