Baba

2015.03.15. 19:40

Tudta, hogy mostantól Sudárnak, Mókának vagy Balzsamnak is hívhatják a gyermekét? - Íme az idei év legfurább nevei

Szombathely – Hol vannak már azok az idők, amikor a szülő után nevezték el a gyermekeket? Ma már sokkal inkább számít a hangzás, a becézhetőség, valamint az egyediség az utónévválasztáskor.

Lisztmayer Zsófia

Bár ma is vannak felkapott keresztnevek – egyebek között a Zalán, a Hanna vagy a Csenge – , mivel a szülők számára egyre fontosabb, hogy gyermekük különleges nevet kapjon, százával érkeznek a névadási kérelmek az anyakönyvvezetőkhöz. A szülők fantáziájának azonban nem sok minden szab határt: különlegesebbnél különlegesebb ötleteket váltanak minden évben valóra. A kérdés már csak az, hogy a gyermek mit szól majd ahhoz, ha szülei például a Balzsam vagy a Március nevet választják számára.

2015-ben az újszülötteket már egészen váratlan nevekkel keresztelhetik meg. Újonnan engedélyezett, ám kicsit furcsának mondható névnek számít egyebek között a Fehér, a Színes, a Balzsam, a Sudár, a Remény, a Béke, az Áldás, az Ozora, a Móka, a Dió, a Fahéj, a Gesztenye, a Cseresznye, a Szeder, az Ében, a Hárs és a Március is. Ez azonban nem minden, vannak még ezeken kívül is meglepő hangzásúak, mint a Küne, az Ata, a Sáfély, a Létó vagy a Zejnep. Továbbá: Adeodát, Anicét, Aníziusz, Benke, Bere, Sudár, Erátó, Kilit, Mikolt, Györke, Ében, Miron, Témisz, Kara, Harka, Absa, és Amondó... 

Raátz Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa szerint most az egyéniségek korát éljük.

– Ez a tendencia olyan, amilyen maga a világunk, mindenki szeretne valamiben kitűnni – mondta el Raátz Judit.

Az év első babája, Zsoldos Lilien is különleges nevet kapott, de neve korántsem olyan különös, mint a frissen engedélyezettek
Fotó: Szendi Péter


Eszerint most az a trendi, hogy olyan nevet kapjon a gyerek, amilyet még soha senki, vagyis a szülőknek gyakran nem sikerül választaniuk az engedélyezett több mint 3500 magyar utónév közül. Ilyenkor jön a kérvényezés, amely nagy divat lett az elmúlt években.

Raátz Judit egyszer kiszámolta: a magyar szülők 15 százaléka fordul hozzájuk kérvénnyel. A szülők fantáziája mérhetetlenül gazdag, és jó táptalajai a filmek, mesék, sportolók, énekesek, de hoznak ötleteket külföld útjaikról is. Utóbbi ötleteket sokszor hallás alapján próbálják leírni, kiejtés szerint: Anakin, Amidala, Frodo, Herri, Gandalf, Kisherceg. Raátz Judit saját felmérései azt mutatják, hogy nem számít már a jelentés, a névnap, a hagyománytisztelet vagy a névörökítés sem. Habár most is használatban vannak még a hetvenes évek slágernevei, mondjuk a Zsolt, a Krisztián vagy az Andrea, de a lányoknál most is ritkább a névörökítés, ahogy századokkal ezelőtt is ritkább volt. Az egyedi neveknél most a jó hangzás a mérvadó.

Időről időre lehet hallani bizonyos nevekről, amelyeket az emberek preferálnak a többivel szemben. Napjainkban a Bence és a Máté a legnépszerűbb fiúnevek, lánynevek közül pedig a Hanna és az Anna az éllovasok. A régebbi időkben, 1945-49 közt felkapott név volt például a Mária, az Erzsébet, az Anna, az Ilona, a Teréz, illetve férfinevek közül a László, az István, a György, a Ferenc vagy a Péter. A hatvanas években is népszerűek voltak a korábban is gyakran adott nevek, de lassanként új nevek kaptak helyet a gyakori utónevek közt, úgy mint az Erika, az Andrea, a Zsolt vagy az Attila. Az 1970-es, 1980-as évek két legfelkapottabb nevei az Andrea és a Zsolt voltak, ám ebben az időszakban rohamosan megindult az új keresztnevek anyakönyveztetési kérelmezése, az 1980-as évekre már évi 120-130 is érkezett az MTA-hoz, és ez a folyamat máig nem állt meg, sőt, egyre különösebb kérésekkel fordulnak a Nyelvtudományi Intézethez.

Hogyan zajlik a kérelmezés?

Jelenleg az anyakönyvi eljárásról szóló törvény egyik paragrafusa szól a születési névről, amely szabályozza az utónévjegyzékben szereplő nevekkel kapcsolatos intézkedéseket. A nevet a lakóhely, illetve születési hely szerinti illetékes anyakönyvvezetőnél vagy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Anyakönyvi Felügyeleti Osztályán kell kérelmezni hivatalos formában. Az intézmény, ahová a kérelem beérkezett, továbbítja a kérést az Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol a nyelvészek szakvéleményt készítenek róla, amely alapján eldől, hogy tényleg megkaphatja-e újszülött a nevet vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!