Baba

2009.03.03. 06:48

Mit eszik, hogyan alszik?

<b>Körkép</b> - A legtöbb kisbaba sokáig nem alussza át az éjszakát. Ha rendszeresen felébred, az édesanya sem tudja kipihenni magát. Ha rosszul alszik a baba, ez megkeserítheti a szülők mindennapjait.

Simon Erzsébet

Az újszülöttek esetében teljesen természetes, hogy az első hetekben, hónapokban éjjelente is felébrednek. A csecsemők ebben a korban még három-négy óránként esznek, s ezt a ritmust a legtöbb kisbaba éjszaka is tartja. Az anyuka ilyenkor megszoptatja a kisdedet, s a jóllakott pici álmában szuszog tovább. 

Ideális helyzetben szép  lassan növekszik a szoptatások közti pauza, s a három-négy hónapos baba elvileg már át-alussza az éjszakát. De persze ahány gyerek, annyi szokás, van, akinél minden gikszer nélkül hosszabbodik meg az éjszakai pihenés ideje, s vannak,  akik még akkor is fölébrednek egyszer-kétszer, amikor már nemcsak anyatejjel táplálják őket. Nemegyszer tapasztalják a szülők, hogy a hetekig, hónapokig jól alvó baba egyszer csak újra többször is felsír egy-egy éjszaka alatt. Ha nincs olyan változás, ami betegségre utal, egy kis szopi, némi babusgatás elegendő lehet a kicsi megnyugtatásához. 

Ha megbizonyosodtunk afelől, hogy nincs a háttérben  valami lappangó betegség, gondolkodjunk el azon, mit is evett a gyermekünk. A félévesnél idősebb babák az anyatejen kívül új ételekkel is megismerkednek. Igyekezzünk kideríteni, hogy nem az ismeretlen étel okozza-e az éjszakai nyugtalanságot. Először is ne hagyja figyelmen kívül a szülő azt az alapszabályt, hogy az új ételeket sose délután és este próbálja ki, hanem mindig délelőtt vagy délben kóstoltassa meg. Amikor már naponta többször eszik kanalasat a karonülő csecsemő, az új ételekre mindig dél előtt kerüljön sor. Ha már nemcsak gyümölcsökkel, hanem zöldségfélékkel  is tápláljuk a babát, számítani kell rá, hogy ennek éjjel is lehetnek hatásai; ezért elsőre csak nagyon keveset kell adni belőlük. A hozzátáplálás idejének első szakaszában zavarhatja még a kicsi nyugalmát az is, hogy ebben a korban kezdődik meg a fogacskák kibújása. Ez is kínozhatja a csecsemőt, s nemcsak az éjszakai alvást keserítheti meg, hanem a nappali nyugalom is semmivé válhat. 

Valójában azonban még az állandóan a baba mellett tartózkodó édesanyának is nagyon nehéz megítélnie, mi is lehet az egyébként egészséges gyermek éjszakai nyűglődésének az okozója. Tanácsokat a megoldásra számos helyről kaphat a kismama. Ha sír a pici, vedd fel első szóra, babusgasd, esetleg szoptasd meg, s majd megnyugszik   egyesek szerint ez az üdvözítő. Meglehet, ám gyakorló anyukák a megmondhatói: ha minden szíre-szóra ölbe kapja a mama a csecsemőt, s rendszer lesz a ringatásból, ördögi kört indít el. Mások szerint nem lelketlen az a szülő, aki nem ugrik a baba első sóhajára, hanem vár kicsit, hogy hátha elaltatja magát a kisded. Biztos, mindenki által egyaránt követhető recept nem létezik. A gyermekére figyelő, kellő időt fordító édesanya   bár meglehet, rámegy néhány álmatlan éjszakája   előbb-utóbb ráébred, mi is a teendője, ha felsír éjjel a babája. 

A csecsemő  éjszakai nyugalmát sok minden befolyásolhatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!