Belföld

2007.02.01. 03:29

Egyetemi egyesülés

<b>Szombathely</b> - Véglegesen eldőlt, hogy a Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemmel együtt alakít majd új egyetemet. Intézmények egyetemi egyesülésére ez a partnerség az első példa Magyarországon.

Németh Adél

Dr. Faragó Sándor, a soproni egyetem rektora úgy véli, két pluszelőny is szólt mellettük. Mint mondta, ők igazi partnerek, valamint a szombathelyi és a soproni egyetem képzési kínálatában szinte nincs átfedés.

A szenátusi választás hivatalos eredményét tegnap délután sajtótájékoztatón jelentették be a Berzsenyi Dániel Főiskolán.

Prof. dr. Gadányi Károly rektor történelmi jelentőségűnek ítélte a döntést. Elmondta, olyan partnert akartak választani, amellyel együtt a tudományos kutatómunka fejlődhet, a meglévő értékek nem sérülnek, miközben erősödik a régió felsőoktatása, és bővül a képzési kínálat. Hangsúlyozta: a döntés értelmében, egyesülés révén először jött létre új egyetem, s erre eddig hazánkban nem volt példa. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munka neheze csak ezután jön. Az eredményekből reményeik szerint profitál majd a hallgató, az oktató, a régió és egész Magyarország is. A rektor megköszönte az Oktatási Minisztérium, a gazdasági szféra, valamint külön dr. Ipkovich György polgármester támogatását, aki a főiskola autonómiáját figyelembe véve, mindig mellettük állt. Gadányi Károly utalt arra, hogy az új egyetem egyik pólusa Szombathelyen lesz. Az intézményi névről a későbbiekben egyeztetnek, de megjegyezte: a Nyugat-magyarországi név és a Savaria elnevezés kapcsolata jó kiindulópont lehet. A lényeg azonban - véleménye szerint - az, hogy a karok erősek legyenek, s az előrehaladás érdekében doktori iskolákat is létrehozzanak. Megjegyezte: az universitas jellegű intézményben szinte csak orvosi és jogi képzést nem kapnak majd a hallgatók.

Dr. Németh István, a főiskola gazdasági tanácsának elnöke elmondta, hogy a tanács a versenyképesség és a hosszú távú fenntarthatóság szempontjai alapján állított jelöltet. Mint mondta, az ország ötödik egyeteme hálózati kapcsolatok révén jön létre, és az új felsőoktatási intézmény 10 karral, gazdag kínálattal működik majd.

A döntésbe a Berzsenyi Dániel Főiskola Hallgatói Önkormányzata (HÖK) is beleszólhatott. Ugynais a 19 szenátusi tagból öten diákok voltak, akik közül négyen nem a végül befutó Sopron, hanem Veszprém mellett tették le voksukat. Döntésükről Kálmán Gergely HÖK-elnök elmondta, hogy a diákszervezet saját gyűlésén kétharmados többségben Veszprém mellett döntött. Mint mondta, a diákok azért választották a Pannon Egyetemet, mert szerintük ez az intézmény erősebb és életképesebb, mint a soproni. A szenátusban öt hallgató volt, akik közül négyen szintén Veszprémet jelölték meg befutónak. A HÖK-elnök megjegyezte: a döntést figyelembe véve, együttműködnek a soproni intézménnyel.

A sajtótájékoztatón dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora arról nyújtott tájékoztatást, hogy egy átmeneti időszak után, terveik szerint 2008 augusztusától új egyetem jön létre. Az intézmény egyik egyetemi pólusa Szombathelyen lenne. Szeretné, ha a Berzsenyi Dániel név megmaradna, így ezt az elnevezést kaphatná a bölcsészettudományi kar. Mint mondta, az új egyetemen meghatározóak lennének a masterképzések. Szombathelyen megmaradna a jelenleg is működő három kar, amelyek egyetemi karok lennének. A két intézmény egyesülése egzisztenciákat nem veszélyeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!