Belföld

2009.02.16. 03:29

Fogyóban a megye lakossága

<b>Megyei körkép </b> - A szakemberek már régóta kongatják a vészharangot: egyre gyorsabban csökken az ország lélekszáma. Azonban megyénkben erre a tendenciára két város is rácáfolt. A megye városai közül leginkább Bük lakossága nőtt.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján megyénk tizenegy városa közül mindössze kettő, Bük és Kőszeg büszkélkedhet lakosságszámának növekedésével. Bükön 2002-ben még 3213-an laktak, 2007 végén pedig már 3360 lelket számlált. Hasonló mértékű lakosságszám-növekedés ment végbe Kőszegen is, szemben a 2002-es 11 783 fős lakosságszámmal, 2007 év végén 12 021-en vallották magukat kőszeginek. A növekedés okát mindkét város esetében a beköltözők számának emelkedésében kell keresnünk, mivel a születések száma stagnál. Míg 2002-ben 174-en költöztek Bükre, addig 2006-ban már 258-an választották új lakhelyüknek a kisvárost. Kőszegen pedig évről évre meghaladja a 600 főt a beköltözők száma. Huber László, Kőszeg polgármestere úgy véli, hogy a nyugati régió, valamint az osztrák határ közelsége vonzza leginkább a beköltözőket. Elmondta, a lakosságszám emelkedése több mint egy évtizede megfigyelhető Kőszegen. Sokan érkeztek ide Észak-Magyarországról, Erdélyből leginkább fiatal családok költöztek be, de sok, eddig másutt élt nyugdíjas is új otthonának választotta a várost. A betelepülők között vannak a vállalkozók is.

Horváth Lajos, Bük polgármestere pedig leginkább a városban kínálkozó befektetési lehetőségeknek tulajdonítja a betelepülők számának növekedését. De az is hozzájárulhatott a népesség növekedéséhez, hogy Bük mint kistérségi társközpont szerepe erősödött a kistérségen belül - vélekedik a polgármester.

A városok közül a legnagyobb csökkenést Szombathely szenvedte el: 2002-ben még 81 ezer 113 lakosa volt, 2007-ben csak 79 ezer 300-an vallhatták magukat szombathelyinek. Arányaiban azonban Répcelak lakónépessége csökkent a leginkább - derül ki a KSH tájékoztatásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!