Belföld

2009.04.09. 17:18

Egy MSZP-s képviselő házát akarták felrobbantani

Budapest - <i>Ecsődi László</i> szocialista országgyűlési képviselő ingatlanát akarta felrobbantani a rendőrök által szerdán elfogott négy gyanúsított egyike, őt azzal is gyanúsítja az ügyészség, hogy lövést adott le 2007 decemberében <i>Hiller István</i> oktatási és kulturális miniszter házára - tájékoztatta az MTI-t a nyomozó főügyészség csütörtökön.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ügyészség közlése szerint a robbanóanyag, amelyet a gyanúsított fel akart használni, emberi élet kioltására is alkalmas volt. 

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta: a gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, a gyanúsítás ellen panasszal élt és megtagadta a vallomástételt. 

Az ügyészség kezdeményezi a férfi előzetes letartóztatását. 

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda által szerdán Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy ember közül egy ellen a nyomozó főügyészség folytatja az eljárást. 

Megalapozott gyanú merült fel arra nézve, hogy az eljárás alá vont férfi 2007 decemberében - engedély nélkül tartott lőfegyverével - két lövést adott le Hiller István országgyűlési képviselő családi házára, amellyel kapcsolatban egyes országgyűlési képviselőket érintő fenyegető tartalmú figyelmeztetést is közzétettek - tartalmazza a közlemény. 

Ugyanezt a férfit azzal is gyanúsítják, hogy robbanóanyag felhasználásával Ecsődi László országgyűlési képviselő ingatlanát - "a képviselő működésével összefüggésben" - fel akarta robbantani.  

Mindezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki a férfit: "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette, emberölés előkészületének bűntette, robbanóanyag engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette és engedély nélküli tartással elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntette" miatt. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyancsak csütörtökön jelentette be, hogy robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszereket találtak szerdán a nyomozók Pest megyében, a szerkezeteket csütörtökre virradóra akarták felhasználni. A nyomozók megtalálták azt a műhelyt is, ahol a robbanószerkezeteket előállították. Négy embert fogtak el, több helyszínen. 

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda által szerdán Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy ember közül egy ellen a nyomozó főügyészség folytatja az eljárást.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI-nek elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzetbiztonsági Hivatal  a gyanúsítottak elfogását megelőzően aktívan közreműködött a cselekménnyel kapcsolatos adatgyűjtében. Egyelőre nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a mostani ügy hány korábbi terrorcselekménnyel vagy más akcióval függ össze.

Az MTI egy helyi lakostól úgy értesült, hogy több helyszínen tartottak házkutatást, az egyik Százhalombatta volt, ahol egy lakótelepi, tízemeletes épület környékén az éjszaka több tűzszerészt és rendőrt láttak. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!