Belföld

2009.05.15. 20:44

Kedvező fogyasztás, éghetetlen belső - új magyar busz a piacon

Szeghalom - Mintegy 100 millió forintból fejlesztett, iskolabuszként is használható midibuszát mutatta be pénteken Szeghalmon a Csaba Metál Zrt., a CsM Urbanus ára harminc millió forint körül alakul, és a gyártó reményei szerint nagyon népszerű lesz.

MTI



Majoros Béla, a cég vezérigazgatója ismertette: a CsM Urbanus Magyarországon az első olyan midibusz, amely kialakításának, felszereltségének köszönhetően akár iskolabuszként is üzemelhet. Hozzátette: a jármű másfél éves tervezése és kivitelezése, csaknem száz millió forintba került, de széleskörű felhasználási lehetőségeinek köszönhetően, bíznak abban, hogy nagyon népszerű lesz. Már megkeresték a céget a világ több pontjáról - Irak, Libanon - a legintenzívebb a busz iránti érdeklődés Cipruson, ahova jobbkormányos változatot gyártanak. Magyarországról egyelőre csak a BKV kereste meg a céget.

A jármű- és autóipari alkatrészeket gyártó cég buszgyártásának beindítása új munkahelyeket is teremt.
 
A midibusz az első saját fejlesztése a Csaba Metál Zrt.-nek, a járművet Varga Antal konstruktőr tervezte. A jármű sikeres bevezetése után újabb fejlesztésekbe kezd a cég a tervek szerint. Bár most elég nehéz a gazdasági helyzet, a korszerű, költségtakarékos, környezetbarát járművek nagyon kelendővé válhatnak - tette hozzá.
 
Varga Antal elmondta: a busz EURO 5-ös motorját ma Magyarországon Szeghalmon kívül nem gyártják, káros anyag kibocsátása minden normának megfelel. Emellett olyan magas fokú minősítéssel is rendelkezik, amely alkalmassá teszi például az iskolabusz funkció betöltésére, hisz kérhető a jármű hárompontos biztonsági övekkel felszerelve is. A nagyon kedvező fogyasztás mellett, a belső tér éghetetlen, vandál biztos, sőt a graffitik egy papír zsebkendővel eltávolíthatók - sorolta a jármű előnyeit a szakember. Funkcióját tekintve, az iskolabusz mellett alkalmas egészségügyi járműnek, mozgókönyvtárnak vagy akár gyógyszertárnak is.
 
A járművet a nagyközönség először Aradon láthatja majd, a június 11.-én megrendezett járműipari kiállításon.
 
A Csaba Metál Zrt. - a korábbi évekhez hasonlóan - 2008-ban is növekedett, a tendencia csupán az év utolsó két hónapjában torpant meg. A tavalyi 4 milliárd forint feletti árbevétel így is meghaladja kissé az egy évvel korábbit. A cég dolgozóinak létszáma  513. Az elmúlt 4 évben a beruházások nagyságrendje elérte a 2 milliárd forintot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!