Belföld

2009.06.07. 10:05

EP-választás - Megkezdték az ajánlószelvények megsemmisítését

Budapest - Az Országos Választási Iroda (OVI) vasárnap délelőtt megkezdte a pártok által az európai parlamenti (EP) választásra gyűjtött és leadott ajánlószelvények megsemmisítést.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A 234.355 szelvény megsemmisítését, melyet a budapesti Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) végzett három nagy teljesítményű iratmegsemmisítő zúzógépen, az Országos Választási Bizottság egyik tagja is figyelemmel kísérte.

Jogszabály írja elő az OVI számára, hogy az ajánlószelvényeket a választás napján meg kell semmisítenie. A feladatért felelős OVI-tag, Becht Éva az MTI-nek elmondta, a bezúzott dokumentumokat zsákokba rakják, majd elégetik.

Az EP-választáson azok a pártok indulhattak, amelyek 20 ezer érvényes ajánlószelvényt összegyűjtöttek, és azokat leadták az OVI-nak.

Az ajánlószelvények érvényességéről és a pártok indulásáról az Országos Választási Bizottságnak (OVB) kellett döntenie. A határidő lejártáig tíz párt nyolc listáját vette nyilvántartásba az OVB; két-két párt közösen állított listát.


 Azokat az ajánlószelvényeket, amelyeket a pártok nem adtak le az OVI-nak, e szervezeteknek kellett korábban megsemmisíteniük, és az erről szóló jegyzőkönyvet az irodához eljuttatniuk. Több párt, amely gyűjtött ajánlószelvényeket, még ma is adós a megsemmisítési jegyzőkönyv leadásával.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!