Belföld

2009.06.15. 21:46

Gazdasági válság - hosszú lesz a kivezető út

Budapest - A szakemberek szerint hosszú út vezet ki a mostani globális gazdasági válságból, úgy vélik, a válság csak lassan, lépésről-lépésre szüntethető meg.Összefoglaló napi történésekből.

MTI

Közúti fuvarozók kérései

 A válságkezelés apró, de fontos lépését jelenti itthon, hogy a pénzügyminiszter támogatja: a fuvarozóknak meghatározott mértékig adómentes maradjon az üzemanyag-megtakarítás, valamint a költségtérítés, illetve, hogy ne emelkedjen 2010-ben a légrugós járművek gépjárműadója. A miniszter nem utasítja el a kereskedelmi gázolajár bevezetését sem. Oszkó Péter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) múlt pénteki ülését követően külön egyeztetett a közúti fuvarozók képviselőjével, Wáberer Györggyel, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnökével, a megbeszélés részleteit hétfőn hozták nyilvánosságra.
 
Észak-Magyarországon csökkenő mértékű, de még magas a munkanélküliség - közölte a regionális munkaügyi központ. Egy hónap alatt csaknem másfélezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az észak-magyarországi régióban. Ennek ellenére továbbra is  százezer fölött van számuk, a nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta 21,1 százalékos.
 
Fontos lépés, hogy Százhalombattán energiatakarékos lakásfelújításra idén összesen 90 millió forintnyi támogatáshoz jutnak családi házak tulajdonosai és társasházi közösségek tagjai. Energiatakarékosságot jelentő felújítási munkák támogatására eredményesen pályázott 19 társasházi közösség és 54 családi ház tulajdonosa. Az előbbiek idén 65 millió forint, az utóbbiak 15 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Fapados légitársaságokkal repülnek az utasok 

A gazdasági visszaesés az utazási kedvet nem csökkentette számottevően, legalább is a "fapados" légitársaságok utasai között. Ezt támasztja alá, hogy a recesszió ellenére is mintegy 30 százalékkal nőtt a Wizz Air forgalma az év első öt hónapjában, az egy évvel korábbihoz képest. A diszkont légitársaság 2,8 millió utast szállított idén január elseje és május 31-e között, az egy évvel korábbi 2,15 millióval szemben.

A környezettudatos magatartás terjed a kis- és középvállalkozások körében is, ez arra utal, hogy a gazdaság szereplői méretüktől függetlenül, alkalmazkodni kívánnak az új körülményekhez. A becslések szerint Magyarországon mintegy 1.300 vállalat rendelkezik ISO 14.000-es környezetvédelmi tanúsítással, jórészük elsősorban beszállítóként működő kis- és középvállalkozás.

Kedvezőtlen hír, hogy továbbra jelentős a feketemunka, a Dél-Dunántúlon mintegy 15 százalékkal több feketemunkást találtak az ellenőrök idén június közepéig az elmúlt év hasonló időszakához képest. Főleg az építőiparban nagy számban használnak eltűnő tintát a munkavállalói kiskönyvek kitöltésekor - mondta az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) régiós igazgatója az MTI-nek.

Csökkenéssel nyitott a Wall Street

A gazdasági recessziót mutatja, hogy számottevő csökkenéssel nyitott hétfőn a Wall Street. A New York-i tőzsde vezető DJIA indexe 1,29 százalékkal, a Nasdaq piac mutatója 1,18 százalékkal gyengült.     A brit iparszövetség (CBI) szerint csak jövőre kezdődhet meg a növekedés a szigetországban. A CBI elismeri ugyan, hogy megkezdődött a brit gazdaság stabilizációja, az ország a legrosszabb recessziós negyedéven már túljutott, de a növekedés visszatértére a jövő év elejéig várni kell. A brit feldolgozó szektor legnagyobb érdekképviseleti szervezetének prognózisa szerint a brit gazdaság eddig lefelé tartó teljesítménygörbéje az idei második félévben "kisimul"; a harmadik negyedévben a másodikhoz mérve még 0,1 százalékos visszaesés, a negyedikben - szinten negyedéves alapon - éppen zéró növekedés várható.

Svájc gazdasága az idén 2,9 százalékkal, jövőre 0,8 százalékkal esik vissza - jósolja az ország vezető gazdasági szakértői szövetsége, az Economiesuisse. A legfrissebb elemzésben az idén 4 százalék körül alakuló munkanélküliség után jövőre 5,3 százalékost prognosztizál a szövetség. A fogyasztói árszint az idén csökkenhet, és jövőre minimálisan emelkedhet az alpesi országban.
 
Ötmillió fős német munkanélküliséget jósolt a Deutsche Bank vezető közgazdásza a Bild német lapnak adott nyilatkozatában. Norbert Walter közgazdász szerint ez a jövő év telére érkezik el, azaz a világgazdaság, illetve a német gazdaság válsága 2010-ben még jelen lesz, az igazi fordulatot német gazdaságban 2011. tavaszára várja a közgazdász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!