Belföld

2009.06.04. 22:06

Trianon: a magyar nemzet legnagyobb tragédiájából kampányesemény - politológusok véleménye

A trianoni békeszerződésre való megemlékezések kampányeseményekké növik ki magukat az európai parlamenti (EP) választások idején a radikális jobboldal számára - mondta Juhász Attila, a Political Capital politológusa. Kiszelly Zoltán politológus szerint a "Trianon-szindróma" gondolata a politizáló fiatalok körében különösen népszerű, mert ennek kapcsán igazságérzetüknek és elégedetlenségüknek adhatnak hangot.

MTI

A Jobbik, a szélsőjobboldali szavazók pártja mindig fontosnak tartotta, hogy megemlékezzenek a trianoni béke aláírásáról, amelynek éppen csütörtökön, a párt kampányzáró rendezvényének napján van a 89. évfordulója. Ez az időbeli egybeesés "jól jött" nekik - jegyezte meg. A Jobbik egyébként kommunikációjában mindig nagy hangsúlyt helyezett Trianonnak az országra gyakorolt hatására, ez internetes és más sajtóorgánumaikban sokszor meghatározó téma - folytatta.

Juhász Attila arra is kitért, hogy a Fidesz és a KDNP közötti szereposztásnak megfelelően a KDNP képviseli a radikálisabb vonalat, amelynek során a szavazókat élénken érdeklő, keményebb hangvételt igénylő kérdéseket a KDNP veti fel.  Az EP-választások a Fidesz számára egyúttal arról is szólnak, hogy a Jobbikot háttérbe szorítsák, a radikális szavazókat pedig visszacsábítsák tőlük. Ehhez jó eszköz lehet a Trianonról szóló megemlékezések sorozata is, amelyet a KDNP vezetésével tartanak - vélekedett.
 
A Fidesznek azért sem lenne most jó Trianonról direkt módon beszélni, mert Orbán Viktor pártelnök Esztergomban nemrég mondott beszéde már így is belpolitikai témává vált a szlovákiai EP-kampányban, és a Fidesznek nem érdeke ezt a konfliktust tovább élezni - fejtette ki.
 
Kiszelly Zoltán politológus szerint a "Trianon-szindróma" gondolata a politizáló fiatalok körében nagyon népszerű, mert ebben igazságérzetüknek és társadalmi elégedetlenségüknek adhatnak hangot. A radikális ifjúság a globalizáció ellen is nemzeti, nem pedig osztályalapon emeli fel a szavát - tette hozzá.
 
Az úgynevezett "Trianon-unokáknak" is kialakult egyfajta szubkultúrája, ehhez kapcsolódóan lehet megemlíteni a nemzeti érzelmű fiatalok rajongását a Kárpátia együttes iránt - folytatta. Kiszelly Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a KDNP Trianon-rendezvényein pacifizálni szeretné a Jobbikkal szimpatizálókat, és "szeretné félúton megállítani ezeket a szavazókat" a Fidesz és a Jobbik között azért, hogy a KDNP-re szavazzanak.

A Trianonról szóló önkormányzati megemlékezések során előfordul az is, hogy a Jobbik és a Fidesz együtt tart ceremóniát. Ennek megvan az a veszélye a Fidesz számára, hogy a két pártot összemossa a közvélemény - mutatott rá.
 
A trianoni békeszerződést 1920. június 4-én írták alá az első világháború győztes nagyhatalmai és Magyarország képviselői  Franciaországban. A döntés értelmében Magyarország területe a csaknem 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18  millióról 7,6 millióra csökkent.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!